Transport z Vrbětic: Do Květné dorazila první muniční zásilka

Vrbětice/Květná - Do armádního skladu v Květné dorazil první konvoj z muničního areálu ve Vrběticích. Pět kamionů převezlo vysoce hořlavé raketové palivo. Do Vrbětic ráno dorazili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO), kteří si tamní areál prohlédli. Chovanec už předtím ministra financí neúspěšně žádal, aby vyčlenil peníze na přesčasy hasičů a policistů, kteří ve Vrběticích zasahují. „Netušil jsem, že je to katastrofa takového rozsahu, rozumím těm nákladům,“ změnil svůj názor Babiš poté, co si místo prohlédl. Jde o katastrofu, která nemá v Evropě obdoby, tlumočil Chovanec slova vedoucího zásahu. Vláda projedná návrh na poskytnutí zhruba 47 milionů korun v pondělí. Celková asanace si ale podle ministra vnitra vyžádá stovky milionů korun.

Chovanec chtěl, aby se Babiš přímo na místě seznámil s prací policistů a dalších složek integrovaného záchranného systému. Babiš totiž dosud jeho požadavek odmítl s tím, že si Chovanec dělá z Vrbětic „dojnou krávu svého resortu“. Po prohlídce areálu ale konstatoval, že peníze jsou v žádané výši adekvátní.

„Pro mne to bylo důležité, abych to viděl na vlastní oči. Je to katastrofa nevídaného rozsahu, rozumím těm nákladům. Byli jsme 50 metrů od vybuchlého skladu, byl jsem mezi nevybuchlými granáty a minami. Ta návštěva mě přesvědčila o tom, že ty prostředky jsou opravdu potřebné,“ vysvětlil novinářům Babiš. „Dostanou zaplaceno, co ze zákona mají zaplaceno dostat. Nejde jen o platy příslušníků, je to stravné, spotřební materiál, je to obrovská spotřeba pohonných hmot a dalších spotřebních věcí,“ upřesnil Chovanec, kam peníze s Babišovým souhlasem půjdou. Peníze jsou podle ministra vnitra na první pololetí letošního roku, „pak budou vyúčtovány a budeme žádat o zálohu na druhé pololetí,“ doplnil.

„Je to příběh o tom, jak si stát zkomplikoval život. Měl více přemýšlet, komu ty sklady pronajímá. Byla tam firma, která neskladovala podle pravidel. Takže je to odpovědnost vlastníka i státu,“ dodal na společném brífinku s Chovancem, policejním prezidentem Tomášem Tuhým a hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem (ČSSD). Všichni přitom poděkovali hasičům, policistům, pyrotechnikům a vojákům, kteří nyní v těžkých podmínkách areálu pracují. Jejich bezpečnost dle svých slov chápou jako prioritu spolu s odvozem veškeré munice z areálu. Už ráno přitom jednali se zástupci některých firem, které areál využívají.

Policejní prezident Tomáš Tuhý:

„Riziko při práci je vysoké i pro příslušníky policie, která spolu s armádou střeží označené prostory. Souběžně provádíme trestní řízení, pracuje na něm speciální tým policejního prezidia.“

Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD):

„Tato vláda problém zdědila. Problém nezavinil ani kraj. Je a byl to vojenský objekt. Místní obyvatelé zůstávají ostražití, protože nevybuchlé munice je ještě hodně.“

Chovanec: Firmy si musí materiál odvézt samy

Dnes sice muniční zásilka poprvé odjela do armádního skladu v Květné na Svitavsku, podle Chovance je to ale pouze záložní varianta. „Požadujeme, aby si firmy odvezly materiál do vlastních skladů,“ uvedl. To už sice některé firmy udělaly, ale společnost Imex Group, která měla dva vybuchlé sklady v pronájmu, tvrdí, že je uskladnění v Květné předražené.

Náklady na aktuální převoz zatím podle ministra vnitra uhradí stát, „ale firmám je zpětně vyúčtuje,“ upozornil Chovanec s tím, že úplné vyskladnění může trvat až rok a sanace poběží několik let. „Kolem epicenter výbuchu jsem dnes viděl, že na jednom metru čtverečním leží několik desítek kusů šrapnelů, nevybuchlé munice, pytlíků s prachem atd., je to opravdu velmi kontaminované území. Obávám se, že když řeknu, že to bude za pět let, tak moc neprohádám. Cena bude ve stovkách milionů korun,“ uzavřel ministr.

Předpokládaná trasa převozu munice
Zdroj: ČT24

Trasa transportu tajná: z bezpečnostních důvodů

V pátek do Vrbětic přijela kolona mohutných hasičských vozidel povolaných z Hlučína, která poslouží při odvozu munice do skladů v Květné. Dnešní náklad převezlo pět nákladních aut. „Je to materiál, takzvané raketové palivo, které má svoji strukturu, že je výbušné,“ podotkl k němu policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Kolona musela urazit 178 kilometrů a přičemž z bezpečnostních důvodů jela v pestrých barvách a za doprovodu policie. Armádní areál v Květné podléhá přísnějšímu režimu než za normálních okolností ten vrbětický. S municí tam totiž nesmí manipulovat ani její majitelé.

Celkový počet kamionů, který by měl munici z Vrbětic odvézt, odhaduje policie na 350 až 400. Podle ministerstva vnitra bylo v sedmadvaceti tamních skladech asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Firmy zatím munici vozily k zákazníkům. Do dnešního dne odjelo z Vrbětic s municí 31 kamionů.

Munice firmy Imex Group

Firma podle svého právního zástupce Radka Ondruše žádala stát, aby zajistil vyskladování munice už od loňského prosince. Ministersvto obrany ale prý zdržovalo vydání transferových licencí, takže zahraniční kontraktor nebyl schopen technicky připravit vývoz do zahraničí.

„Pokud to bude probíhat standardním způsobem, tak by společnost do Květné nepřevezla vůbec nic, protože 85 procent té munice je již prodáno koncovým zákazníkům, kteří na její odvoz čekají. Takže vyskladňovalo by se to jim a oni by si munici převezli. Zbylých pár stovek kusů nábojů, to by se pak řešilo v průběhu,“ uvedl pro ČT.

„Ministerstvo obrany nám návrh smlouvy předložilo před dvěma dny, po televizní reportáži, kde jsme kritizovali, že s námi nekomunikují. Tento návrh je naprosto nepřijatelný. Za tu cenu si pronajmu na Václaváku byt. Druhá věc je ta, že tam nejsou žádné jistoty, smlouva je na dobu určitou a otázka převozu munice by se musela řešit za pár měsíců znovu. Takže je daleko jednoduší dojednat si na pár kusů munice skladování u stabilnějšího pronajímatele,“ dodává Ondruš.

Vojáci v muničním areálu

Armáda ČR má v muničním areálu 210 vojáků, kteří mají na starosti ostrahu zakázaného území. Tato oblast má délku 1200 m od epicenter loňských výbuchů.

Na naložení zkontrolované a tedy nepoškozené munice i její převoz pak budou dohlížet bezpečnostní složky. „Pyrotechnici jsou součástí vyskladňovací skupiny, kontrolují složení munice, její uložení a také sklady, v jakém stavu se nachází,“ uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková.

Práce pyrotechniků

Součástí vyskladňovacích týmů, které právě pracují, jsou i pyrotechnici, kteří prověřují jednotlivé kusy materiálů. Pyrotechniky poté čeká čištění ploch (asanace epicenter a ohledání celého areálu a okolí), kam výbuchy rozházely kusy munice. Zatím ale jejich práci bránilo špatné počasí, neroztály ještě zbytky sněhu. Čištění okolních silnic by mělo začít do dvou týdnů. Týká se to i komunikace z Haluzic do Lipové - po objížďce si tu zatím řidiči zajedou skoro deset kilometrů.

Dosud odjelo 31 kamionů

K dnešnímu dni vypravilo několik firem dohromady 31 kamionů s municí. Firmy ji zatím vozily k zákazníkům. Chovanec uvedl, že stát nehodlá čekat na to, až uzavřou nájemní smlouvy s ministerstvem obrany na sklady v Květné. Jenomže ten odmítají z ekonomických důvodů třeba Excalibur Army nebo Imex Group. „Nájemné je tam pětkrát dražší než ve Vrběticích,“ uvedl právní zástupce firmy Imex Group Radek Ondruš. Chovanec řekl, že současné náklady bude hradit stát a příslušným firmám je zpětně vyúčtuje.

Říjnové výbuchy otřásly Zlínským krajem

K prvnímu výbuchu došlo loni 16. října, a to ve skladu, který měla v pronájmu ostravská Imex Group. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu. Při výbuchu zemřeli dva zaměstnanci firmy. Další výbuchy následovaly v příštích dnech a týdnech. Po týdnu byli evakuováni obyvatelé okolních obcí. Začátkem listopadu vláda rozhodla o povolání stovky vojáků a o neprodyšném uzavření areálu. Ke konci listopadu začala situace vypadat lépe, podle pyrotechniků se mohlo začít s odvozem munice.

Jenomže třetího prosince přišel nový velký výbuch, který zničil další sklad v pronájmu téže firmy, tentokrát obsahoval 98 tun materiálu. Následně byly evakuovány obce Lipová a Haluzice. Ze střechy jednoho skladu museli pyrotechnici odstranit dělostřelecký granát, který tam dopadl po výbuchu skladu. Hrozilo, že by mohl způsobit další závažnou detonaci. V dalších dnech bylo rozhodnuto o nových posilách.

Po událostech se začalo mluvit o změně legislativy, která zajišťuje nakládání s municí a její uskladnění. V prosinci také rezignoval ředitel Vojenského technického ústavu Václav Irovský i šéf slavičínské pobočky Zbyněk Eiselt, která vrbětický areál pronajala.

Práce v areálu od prosince začal ztěžovat sníh. Teprve devátého ledna letošního roku byl odvezen první materiál. Nevýbušný materiál odvezla jedna z firem rovnou k novému majiteli. První munice potom byla odvezena 27. ledna. Šlo o poškozenou munici, která byla převezena do vojenského prostoru Libavá ke zničení v trhací jámě.

Exploze v muničním areálu vyšetřuje Policie ČR jako úmyslné obecné ohrožení.