Úřady si neví rady s neregistrovanými provozovateli sociálních služeb

Ostrava – Úřady v Moravskoslezském regionu řeší neoprávněně poskytované sociální služby. Evidují 12 ubytoven, které nabízejí sociální služby bez potřebného povolení. V celé republice jich je přes čtyřicet. Extrémním případem je ubytovna Pavla Mirgy v Přerově, ve které staří a nemocní lidé trpěli nedostatkem jídla a špatnými hygienickými podmínkami. Větší kontrolu nad těmito zařízeními by měla přinést novela zákona o sociálních službách.

Ostrava aktuálně hledá odpovídající lůžka pro devět zdravotně postižených klientů přerovské ubytovny Pavla Mirgy, kteří mají na území města trvalé bydliště. Vzhledem k tomu, že Mirga po zahájení správního řízení oznámil, že neprodlouží ubytovaným smlouvy na březen, sociální odbory Ostravy, Brna a dalších měst v republice řeší, kam narychlo přes třicet nemocných lidí umístí. „Rozhodně nemáme v našich pobytových zařízeních desítky volných míst. Jedná se o mimořádnou krizovou situaci, kterou musíme vyřešit,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Pokuty dostávají další zařízení

Po přerovském případu, na který upozornila senátorka Jitka Seitlová, se ukazuje, že podobným způsobem fungují další ubytovny. Například v penzionu v Karlovicích na Bruntálsku ubytovala provozovatelka 13 bývalých pacientů psychiatrických léčeben. Za neoprávněné poskytování sociálních služeb dostala pokutu 200 tisíc korun. Další je hotelový dům v Havířově. Firma AS-Senior dostala pokutu 80 tisíc korun. Ředitelka společnosti Vladimíra Martinková ale tvrdí, že poskytuje pouze terénní službu a ubytovací služby nabízí na základě živnostenského oprávnění.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí je podobných zařízení v Česku přes čtyřicet. Krajské úřady, které mají v kompetenci kontrolu neoprávněného poskytování sociálních služeb, zahájily správní řízení s asi polovinou z nich. Úředníci tvrdí, že na tyto podnikatele nemají žádné páky, nemohou jim činnost zakázat. Chtějí se proto obrátit na ministerstvo práce a sociálních věcí s žádostí o radu, jak postupovat.

Ministerstvo chystá opatření proti nepovoleným službám

Ministerstvo zdůrazňuje, že od května, kdy vstoupí v platnost novela zákona o sociálních službách, budou mít obce větší pravomoci. „Například doplatky na bydlení by měly být vydávány pouze se souhlasem obce. Ta bude moci kontrolovat, zda nejsou prostředky od státu zneužívány,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň. Ministerstvo také připravuje metodiku, která by měla poradit krajům, obcím i rodinám, jak lidi chránit před neregistrovanými službami. Zákon také přitvrdil v postizích. Už letos se zvýšila pokuta provozovatelům nepovolených sociálních služeb z 250 tisíc na milion korun.

Například v Přerově funguje celkem 19 ubytoven, ve kterých žije skoro sedm set lidí. Téměř polovina z nich není z Přerova. Jen v Dluhonské ulici je na dvou stech metrech pět ubytoven. Vedoucí přerovského odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová zatím není schopna odhadnout, jaký bude mít novelizovaný zákon efekt. „Uvažujeme o různých důvodech vyslovení nesouhlasu. Jedním z nich může být třeba trvalý pobyt občana,“ uvedla.

Podle vedoucího odboru sociálních služeb Moravskoslezského kraje Daniela Rychlíka bude mít nový zákon vliv na regulaci ubytoven, poskytování sociálních služeb bez povolení ale zřejmě v zásadě nevyřeší.

Sociální služby bez oprávnění (zdroj: ČT24)