Koalici ANO a ČSSD ve Frýdku-Místku neodzvonilo? Strany zvažují ústupky

Frýdek-Místek – Zástupci hnutí ANO a ČSSD ve Frýdku-Místku začali jednat o tom, za jakých podmínek by případně mohla pokračovat jejich společná vláda ve městě. ČSSD minulou středu vypověděla koaliční smlouvu s ANO kvůli údajnému podvodu jednoho radního a také kvůli nespokojenosti se změnami v řízení městských společností prosazovanými ANO. Strany už oznámily některé své požadavky. ANO například chce, aby v radě města skončili trestně stíhaní sociální demokraté, což se týká náměstka primátora Michala Pobuckého nebo radní Evy Richterové. Sociální demokraté žádají mimo jiné rovnoměrné zastoupení v radě.

Dosud mělo ANO, které ve Frýdku-Místku vyhrálo komunální volby, v radě šest členů a ČSSD pět. Sociální demokraté chtějí zastoupení partnerů v poměru pět ku pěti. A žádají také výměnu radního za ANO Milana Valacha nominovaného do vedení městské společnosti Distep. Důvodem je to, že do své manažerské smlouvy sám dopsal, že má kromě platu a různých benefitů také nárok na stravenky. Když se na to přišlo, snažil se svůj čin zahladit.

K podmínkám hnutí ANO patří výběrové řízení na členy představenstev městských společností, které mají obsadit odborníci. Dosazování členů politických stran do funkcí na magistrátě i v městských firmách bylo jednou z hlavních příčin neshod, které vyvrcholily vypovězením koaliční dohody. Podle předsedy klubu zastupitelů ANO Jakuba Míčka hnutí trvá na dokončení auditů v městských firmách a jejich zveřejnění. Navrhuje snížení daně z nemovitosti a chce zrušit nově vytvořenou funkci uvolněného radního, který má na starosti klíčovou stavbu obchvatu města. Tu zastává právě šéf zastupitelů ANO Míčka.

Politici musí pryč z vedení městských firem

Také ČSSD žádá, aby ve vedení městských společností nebyli politici. Chce rovněž zrušit pozici prokuristy ve společnosti Sportplex. Podobně jako ANO sociální demokraté navrhují, aby se všechny důležité posty ve městě a jeho firmách obsazovaly na základě výběrových řízení.

Odvolaný primátor Frýdku-Místku Radim Vrbata z hnutí ANO. Město řídil necelé tři měsíce.
Zdroj: ČT24

Zatímco ve vztahu k řízení městských firem, ve kterých jsou nyní zástupci obou koaličních partnerů, se strany zřejmě shodnou na nutnosti změn, vylučování konkrétních politiků z vedení města bude zřejmě problém hlavně pro ČSSD. „Je zvláštní, že ANO na mé trestní stíhání nepoukázalo už při podpisu koaliční smlouvy,“ řekl náměstek primátora Michal Pobucký, který proto považuje požadavek ANO za účelový. Obviněný je spolu s ředitelem městské policie a dalšími zaměstnanci úřadu z podílu na neřešení dopravních přestupků některých lidí. Pobucký je stíhaný za pomoc ke zneužití pravomoci veřejné osoby. Radní a bývalá senátorka a někdejší starostka Frýdku-Místku Eva Richterová čelí obvinění kvůli údajně předraženým veřejným zakázkám. Pobucký i Richterová odmítají jakoukoliv vinu.

Kluby projednají požadavky druhé strany

Poté, co ČSSD vypověděla ANO koaliční smlouvu a vystoupila s kritikou fungování městských společností, se představitelé ANO v čele s primátorem Radimem Vrbatou začali hájit nezkušeností a nařkli sociální demokraty, že toho zneužívali a snažili se je diskreditovat. Vrbata také prohlásil, že za rozpadem koalice je snaha Pobuckého zabránit dokončení auditu v městské firmě Sportplex, kde byl dříve jednatelem. Tvrdí, že auditoři objevili nesrovnalosti ve financování stavby haly Polárka, kterou zajišťoval Sportplex. Pobucký tvrdí, že se žádného auditu nebojí. Hlavním důvodem vypovězení koaliční smlouvy je podle něho nesouhlas s personální politikou ANO a fakt, že museli jako slabší partner neustále ustupovat.

Jednotlivé kluby zastupitelů teď budou probírat, zda jsou pro ně požadavky partnerů přijatelné, nebo ne. Strany zatím neoznámily, kdy se opět sejdou a sdělí si své postoje.