Klub ANO na Praze 4 se rozpůlil, nově mají komplikované názvy

Praha – Hnutí Ano sice na Praze 4 vyhrálo na podzim loňského roku volby do zastupitelstva městské části, do vedení se ale nedostalo a rozepře vyvrcholily rozpadem klubu. Na jeho místě teď vznikly dva nové - Klub zastupitelů městské části Praha 4 zvolených za politické hnutí ANO 2011 a Klub zastupitelů členů Hnutí ANO 2011.

Koalici na Praze 4 uzavřela Trojkoalice, TOP 09 a ČSSD, čímž vyšachovala z vedení města vítěze hnutí ANO, které získalo 21,69 procenta hlasů. „Vyjednávání bylo neúspěšné, proto jsem vyzval vyjednávače k vyvození politické zodpovědnosti, což se nestalo,“ vysvětloval Viktor Janouškovec. Klub tak byl zrušen, podle Janouškovce ještě dřív, než poprvé vůbec zasedal, a rozdělení členové si založili hned dva nové.

Jeden klub vytvořil Janouškovec spolu s Ondřejem Růžičkou a jejich sedmičlenný zastupitelský klub doplňuje pět osob bez politické příslušnosti. Nese název Klub zastupitelů městské části Praha 4 zvolených za politické hnutí ANO 2011. Pojmenováním se zásadně neliší druhý nový klub, který tvoří pět zastupitelů zvolených za ANO. Předsedou Klubu zastupitelů členů Hnutí ANO 2011 je zde Petr Crkoň.

Předsedkyně pražského ANO Radmila Kleslová se k rozpadu klubu nechtěla vyjadřovat. „V tuto chvíli nemám o dění v Praze 4 bližší informace,“ řekla Kleslová. O vzniku dvou klubů ANO informoval na dnešním jednání zastupitelstva Prahy 4 starosta Petr Štěpánek (SZ).