Policisté narušují drogový byznys na Teplicku

Teplice - Jednačtyřicetiletý muž podezřelý z prodeje pervitinu byl zadržen teplickými policisty a obviněn. Cizinec, který byl už v roce 2013 vyhoštěn, je nyní ve vazbě. Podezírají ho jak z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek, tak její distribuce mezi narkomany i jiné dealery. Nedávno si přitom vyslechli obvinění z obdobného zločinu dva muži z Dubí na Teplicku. Ústí nad Labem chce kvůli rostoucí drogové problematice vytvořit funkci drogového koordinátora i pro krajské město.

Na Teplicku zadrželi kriminalisté údajného výrobce a prodejce pervitinu (zdroj: ČT24)

Policie zadržela jak jedenačtyřicetiletého cizince, u kterého mají vážné podezření, že zajišťoval drogy pro vlastní prodej i další distribuci, tak i čtyřicetiletého muže, jehož údajnou trestnou činnost prověřují chomutovští kriminalisté. Cizinec na území Česka pobývá nelegálně, v roce 2013 byl vyhoštěn na dobu tří let. Kriminalisté údajně zdokumentovali stovky případů, kdy měl muž déle než rok prodávat pervitin na Teplicku. Množství prodaných drog údajně odpovídá hodnotě téměř půl milionu korun.

„Je důvodně podezřelý, že v posledním roce zásoboval pervitinem narkomany i další dealery, kteří drogy dále prodávali,“ uvedl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek. Případné obvinění z prodeje drog i maření úředního rozhodnutí mu může vynést trest až deseti let ve vězení.

Pro teplickou policii nejde o ojedinělý zásah. Před několika dny kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a dalšího nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dva muže - osmatřicetiletého a dvaapadesátiletého. Ti měli údajně v Dubí na Teplicku nabízet pervitin už delší dobu. Mladší z nich může od soudu odejít s až pětiletým trestem, starší pak s desetiletým. Kriminalisté zaznamenali přes 200 případů, kdy mladší muž zajišťoval pervitin přibližně deseti lidem. Při domovní prohlídce u něj měli policisté najít tři sáčky s drogou. Starší muž se měl v drogovém byznysu pohybovat už čtyři roky.

V minulém týdnu obvinila policie z obchodování s pervitinem také tři podezřelé z Trmic na Ústecku. Řadí se mezi ně i trmický zastupitel a učitel Marcel Cichý (Společně pro Trmice - nezávislá volba), který skončil ve vazbě.

Ústí nad Labem chce drogového koordinátora

Drogová problematika je na Ústecku rozšířená, i krajské město se potýká s velkým počtem uživatelů drog, nejčastěji pervitinu. Ústecké kontaktní centrum Drug-out loni vyměnilo 231 tisíc injekčních stříkaček, což je nejvíc za dobu jeho existence. Náměstkyně primátora Jana Bohuňková (PRO!Ústí) dnes uvedla, že město zřídí post drogového koordinátora, který by sbíral veškeré informace k problematice a působil v oblasti prevence. Obdobná funkce existuje jenom na úrovni kraje a Ústí má být jedno z mála velkých měst v republice, která koordinátora dosud nemají.

„Měl by působit hlavně v oblasti drogové prevence, kde je velký dluh vůči školám, nedostatečná je také nabídka ambulantní léčby,“ uvedla ředitelka kontaktního centra Radka Kobližková. Problém dělá velká dostupnost pervitinu, Kobližková se nicméně obává rostoucího zájmu o heroin, který dominoval na trhu před patnácti lety. „Zatím nevíme, zda se zvýšila dostupnost, ale velmi bych nerada, aby tento trend pokračoval, protože tito lidé potřebují aplikaci třeba čtyřikrát denně, droga je finančně náročnější a nebezpečí pro okolí vyšší,“ řekla.