Stavbu klíčové silnice I/11 protahuje spor o pár metrů pozemku

Ostrava - Stavba důležité čtyřproudové silnice I/11, která má podstatně zlepšit dlouhotrvající špatnou dopravní situaci mezi Ostravou a Opavou, nebude hotová v termínu. Plánované otevření v polovině tohoto roku Ředitelství silnic a dálnic nestihne kvůli vleklému sporu o pozemky v úseku u Ostravy-Poruby, ve kterém zatím nepadl pravomocný rozsudek.

Reportáž: Zpoždění stavby silnice I/11

Sporný pozemek majitele Jana Bárty leží u trasy obchvatu, který je součástí silnice mezi Ostravou a Opavou. Stavba zvaná Prodloužená Rudná má zajistit lepší průjezdnost na Opavsko a ulevit ostravské části Poruba. Mezi tamní nemocnicí a obytnými domy totiž denně projíždí téměř dvacet tisíc aut. Lidé čekají na řešení situace dvacet let.

Obchvat, který měří přes šest a půl kilometru, už pomalu roste. Brzdou je jen asi padesátimetrový úsek, který je zatížený žalobou proti vyvlastnění. Stavební firma už odvezla hlínu, stavět tam ale nemůže. Majitel Jiří Bárta se soudí s Ředitelstvím silnic a dálnic kvůli opravě odvodnění jiného pozemku. Žádá opravu potrubí a kromě toho chce za pozemek 1500 korun za metr oproti nabízeným 650 korunám. „Zdá se mi nepřiměřené, že mám dostat 2,5krát méně než majitelé sousedních pozemků,“ argumentuje Bárta.

Soud žalobu zamítl, majitel se odvolal

Ředitelství silnic a dálnic se opírá o zákon. „Cenu pozemků, ať při výkupu, nebo při vyvlastňování, což je krajní možnost, stanovuje zákon. Budeme postupovat přesně podle zákona,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Stavět se bude moct až po pravomocném rozsudku. Soud Bártovu žalobu zamítl, Bárta se však odvolal. „Je to velmi nepříjemná situace, především pro lidi v Porubě. Věřím ale tomu, že veřejný zájem zvítězí nad soukromým,“ řekla Pavla Brady, předsedkyně Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57.

Původně měla být silnice hotová letos v květnu. Vzhledem k soudnímu sporu se v té době ani nezačne stavět. „Nejoptimističtější odhady hovoří o konci roku 2015,“ potvrdil Jan Rýdl. Stavební práce pak potrvají minimálně tři čtvrtě roku. Termíny jsou ale nejisté. Podobné nevyřešené spory už dva roky brání například dokončení křižovatky u Rychaltic na Frýdecko-Místecku.