Želivský opat spolupracoval s StB

Želiv – Farníci a věřící lidé z okolí Želiva na Pelhřimovsku podepisují petici proti zdejšímu opatovi. Bronislav Ignác Kramár, opat želivského kláštera, je totiž vedený jako agent komunistické StB. Pod evidenčním číslem 30599 byl zapsán do registru komunistické tajné bezpečnosti v roce 1987.

Agent s krycím jménem Svatý. Už od roku 1973 ho StB vedla jako kandidáta tajné spolupráce. Vyplývá to tak alespoň z informací slovenského Ústavu paměti národa, které potvrdil Michal Dzurjanin z Ústavu paměti národa SR. Zveřejněné registrační protokoly poskytují informace o tom, v jakém období jakou osobu a v jaké kategorii StB evidovala.

„Vyhlašuji a potvrzuji, že jsem nikdy s StB cíleně nespolupracoval a pokládám toto moje vyjádření jako odpověď na všechny otázky,“ vyjádřil se Bronislav Ignác Kramár pro Český rozhlas Region. Farníci a věřící z okolí Želiva ale požadují od Kramára důkladnější vysvětlení. Podepisují petici, ve které ho vyzývají k vyvození osobní odpovědnosti a k pravdivému veřejnému vystoupení. „Já chci určitě slyšet pravdu, protože v klášteře už působím víc jak deset let a na klášteru mi záleží,“ nechal se slyšet varhaník z želivského kostela Petr Žák.

To, že je agent StB dnes opatem želivského kláštera, pobouřilo také konfederaci politických vězňů. Právě v Želivě byl totiž v padesátých letech jeden z nejtěžších internačních táborů pro kněze a konfederace jim zde chtěla vybudovat památník. Farníci také vyzývají církevní představitele, aby celou záležitost důkladně prošetřili.

„Na stránkách Ústavu paměti národa jsou ještě další 2 záznamy, které on nevysvětlil a tahle petice ho k tomu vyzývá,“ dodal Petr Žák. Opat Bronislav Ignác Kramár údajně ještě dnes odjíždí do zahraničí a podle kolegů nebude ani v dalších dnech k zastižení.