Padesát let od vzniku letecké základny v Čáslavi

Čáslav – Padesát let uplynulo od chvíle, kdy se čáslavské vojenské letiště stalo bojovou základnou. Dnes patří mezi elitní složky české armády. Na základně se sešli současní i bývalí zaměstnanci letiště a nejvyšší velení české armády, aby si připomněli její historii. Do Čáslavi přijela i ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Bývalý velitel základny Vladimír Ficenec zavzpomínal na dobu své aktivní služby. „Za mého působení jsme měli jako hlavní výzbroj Mig-21, dnes jsou tu gripeny, je to někde jinde. To letiště dnes vypadá úplně jinak,“ vypočítává některé rozdíly Ficenec. „Já si myslím, že se nám podařilo vybudovat základnu taktického letectva na úrovni našich spojenců. To bylo naše přání,“ dodává jeden z dalších bývalých velitelů čáslavské základny a pozdější vrchní velitel vzdušných sil ČR Ladislav Klíma.

Čáslavská základna prošla nákladnou modernizací. Již sedm let je součástí Integrovaného systému protivzdušné obrany NATO. „Celá léta jsem byla příznivkyní toho, že i když jsme součástí velkého seskupení, které je založeno na principu kolektivní obrany, tak bychom si měli své vzdušné síly pěstovat, šlechtit a hýčkat,“ netají se náklonností k armádnímu letectvu ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Stíhačky na čáslavské základně jsou připravené kdykoliv odstartovat. Často pomáhají i letadlům v nouzi. „Dá se říci, že skoro každý týden naši piloti zasahují a pomáhají při různých nestandardních situacích nad naším nebem,“ naznačuje některé úkoly základny její současný velitel Petr Mikulenka.

Veliteli základny Petru Mikulenkovi a pilotu Michalu Borůvkovi ministryně obrany předala Záslužné kříže. Oba přispěli k rychlému zavedení gripenů do výzbroje české armády a zároveň se stali prvními českými instruktory přeškolenými ve Švédsku.

Hlavní přání profesionálních vojáků i přítomných hostů na čáslavské základně bylo jediné – kolik startů, tolik přistání.