Náchodská nemocnice propustila vedoucího lékárny

Náchod - Vedení nemocnice v Náchodě odvolalo a propustilo ze zaměstnání vedoucího lékárny Martina Romana. Manažeři nemocnice po kontrole finančního úřadu totiž zjistili, že lékárník potají přijímal dary od firmy, která nemocnici zásobuje léky, a doklady o tom nezaložil do účetnictví. Případ vyšetřuje policie.

Dnes už bývalý vedoucí lékárny nemocnice v Náchodě Martin Roman přijímal od německé firmy Gehe Pharma desetitisícové dary v podobě zájezdů na kubánskou pláž Varadero nebo do Venezuely, oficiálně na odborné semináře. Ředitel náchodské oblastní nemocnice Miroslav Švábl tuto informaci zatím nepotvrdil, ani nevyvrátil: „Setkal jsem se s tím poprvé. Nejsou pro to žádné důkazy.“

Nemocnice ročně odebere od firmy Gehe Pharma léky za dvacet milionů korun. Dodavatel jí sám podepsal dobropis a svůj dobrovolný závazek pak vyrovnal dary lékárně. Přesněji - vzal si je její vedoucí. „Toto jednání je určitě neetické a jeho další možné důsledky, občanskoprávní či trestněprávní, jsou v této chvíli zvažovány,“ sdělil České televizi člen představenstva náchodské nemocnice a senátor Petr Pakosta (ODS). Lékárník Roman se k přijímání darů od firmy Gehe Pharma nechtěl vyjádřit.

V nemocnici se navíc nemohou dopočítat odborné literatury a monitorů, které firma lékárně také, alespoň podle dokladů, darovala. Představenstvo ústavu má podezření, že část daru skončila u lékárníka Romana. Policie nyní celou událost vyšetřuje. V závislosti na hodnotě dotyčného daru se podle ředitele náchodské policie Pavla Křivky rozhodne, zda-li půjde o přestupek, nebo trestný čin.

Další šetření se již provádějí. Pakosta se totiž domnívá, že případ lékárníka Romana je pouze špičkou ledovce.