Hospic sv. Lazara v Plzni trpí nedostatkem místa

Plzeň - Hospic sv. Lazara v Plzni je jediným zařízením v Plzeňském kraji, kde se starají o přestárlé nemocné lidi. Celkem poskytuje péči třiceti pacientům. Kvůli nedostatku místa v něm ale nyní najdou lůžko jen lidé s nejtěžšími nemocemi, lékaři totiž přestali přijímat nové zájemce.

Většina z třiceti nemocných trpí druhem rakoviny, která se už nedá vyléčit. „Staráme se o lidi, kteří mají neztišitelnou bolest a všechny symptomy, které doprovázejí onkologická onemocnění,“ potvrzuje zástupkyně ředitele Hospice sv. Lazara Eva Bernardová a jedna ze zdravotních sester Dana Broftová dodává: „Je to fyzicky i psychicky hodně náročné, protože vlastně poskytujeme odbornou ošetřovatelskou péči až do poslední chvíle života.“ Počet lůžek je však malý, a lékaři jsou nuceni přijímat jen nejtěžší případy.

Hospic sv.Lazara se sice nachází v budově, která prošla opravou, jenže prostory jsou v ní stísněné. Lékaři nemají svá pracoviště, není zde prostor pro zdravotnické pomůcky ani léky. Místo tu není ani pro lůžka pro nové pacienty, přestože zařízení hospicového typu tohle všechno podle lékařky Michaly Havlové potřebuje. Radní pro oblast zdravotnictví z Krajského úřadu Plzeň Pavel Karpíšek (ODS) je ale jiného názoru: „V případě, že by bylo potřeba zvyšovat kapacitu tohoto zařízení, myslím, že by to mělo být součástí nějakého dalšího zařízení, kde by bylo třeba několik dalších lůžek.“

O tom, zda se Hospic svatého Lazara v budoucnu přestěhuje do nových a větších prostor, rozhodnou teprve plánovaná jednání mezi vedením a odborem zdravotnictví krajského úřadu v Plzni.