Společnost Česká hlava uspořádala v Plzni vědeckou výstavu

Plzeň - Unikátní dvoudenní výstava vědecké společnosti Česká hlava probíhá v Plzni. V ulicích města společnost představuje moderní vědecké přístroje i technické exponáty z různých vědních oborů. Výstavu navštívili stovky lidí.

Pohled do světa vědců a techniky návštěvníky výstavy zaujal. Nejmodernější přístroje a nové technologie mají ukázat nejen úspěchy vědy, ale i přilákat mladé lidi ke studiu. „Vědci nemají dvě hlavy, jsou to obyčejní lidé. My chceme hlavně motivovat děti, aby šly studovat vědecké obory,” říká organizátorka výstavy Blanka Müller.

To, na čem po léta pracovali vědci z různých oborů, si mohli lidé sami vyzkoušet a zjistit na jakém principu přístroje fungují. „Když se děti učí z učebnic, není to ono, tady si mohou všechno osahat,” potvrzuje přínos výstavy jedna z návštěvnic Jolana Cindelínová.

Jaká je skutečná hodnota UV filtrů ve slunečních brýlích nebo opalovacím krému se zjistí během chvilky a chemické pokusy s nápoji se provádí přímo před zraky lidí. Největší zájem byl o detektor lži. Test pravdomluvnosti si vyzkoušel snad každý. Podobné akce mají veřejnosti také připomenout, že česká věda má ve světě stále zvučné jméno.