Čeští vojáci ukončili po návratu do Pardubic iráckou misi

Pardubice - V Pardubicích dnes byli oceněni vojáci Mnohonárodnostních sil 2. kontingentu Armády České republiky, kteří se vrátili ze své mise v Iráku. Mise, v jejímž rámci působili na jihu země poblíž Basry, tak byla oficiálně ukončena a dnešní nástup devadesáti devíti příslušníků Armády ČR provázely úleva a radost.

Většina vojáků se shodla na tom, že nebezpečná mise byla mimořádně psychicky náročná. Zejména z toho důvodu, že obavy o život jsou prý v Iráku na denním pořádku. „Náš každodenní život v Iráku byl velmi stresující. Nejen kvůli prostředí pusté pouště, plné hořících ropných věží, ale zejména kvůli strachu o život, který se stal neoddiskutovatelnou součástí nás samotných,” vylíčil své pocity Tomáš Sokol, který se mise v Iráku účastnil čtyři měsíce. Podle jeho slov všichni návrátivší se vojáci cítí, že uspěli v opravdu těžké zkoušce.

Mise však nebyla náročná jen pro vojáky. Svým způsobem si čekání na návrat účastníků mise vytrpěli i jejich rodinní příslušníci, kteří denně žili v obavách o životy vojáků. Podle slov přítelkyně jednoho z vojáků, stejně jako podle slov jeho matky, bylo telefonní spojení jediným způsobem, jak se zbavit strachu. Obě se shodly na tom, že i díky telefonickým hovorům dobře veděly, že situace ve válkou zmítané zemi je mnohem těžší, než se veřejnost dovídá z médií. Vojáky, kteří se vrátili z Iráku nyní čeká několik dní volna. Poté se opět vrátí ke svým jednotkám.