Tajemník novoborské radnice podal sám na sebe trestní oznámení

Nový Bor - Sám na sebe podal trestní oznámení tajemník novoborské radnice. Jeden ze zastupitelů totiž přišel s tvrzením, že výběrová řízení na úřadě prý doprovází korupce. Tajemník si přeje, aby vše prošetřila policie.

Protekce a konexe prý hrají hlavní roli při výběrových řízeních na úřednické posty novoborské radnice, tvrdí jeden z opozičních zastupitelů města Stanislav Valdman. Z takzvaného klientelismu a přebírání obálek s penězi viní například tajemníka. Naposledy prý zaměstnal člověka, který oproti ostatním uchazečům bude stát radnici víc peněz. Zastupitel Valdman tvrdí, že proškolení dotyčného bude stát několik desítek tisíc korun. Za druhého kandidáta by se neplatilo nic.

A reakce tajemníka? Podává trestní oznámení pro podezření z přijímání úplatku sám na sebe, respektive na úřad, který vede. Chce, aby policie nařčení prošetřila. Tajemník Antonín Metál míní, že když někdo něco takového řekne, měl by to také nějakým způsobem prokázat. Podle vyjádření mluvčího PČR Česká Lípa Milana Bradáče policie opravdu obdržela od pana Metála podnět k prošetření možného protiprávního jednání na Městském úřadě v Novém Boru.

Nezvyklý případ provází další absurdita. Policie totiž neřeší případ jako trestný čin přijímání úplatku, ale jako pomluvu. Tajemník však ujišťuje, že žádný takový podnět nedával. Podle jeho slov zatím nikdo neprošetřil, zda je výrok pana Valdmana pravdivý, nebo ne. Proto je překvapený, že policie koná pro pomluvu. Stanislav Valdman si však myslí, že vše záleží na odvaze lidí, kteří by měli povědět pravdu.

Na novoborské radnici nejde o první podezření z korupce. Soud již řeší případ bývalého starosty Nastiče, který podle obžaloby vzal úplatek při privatizaci městského majetku.