Spory kolem MHD v České Lípě pokračují

Česká Lípa - V České Lípě pokračují spory kolem zajišťování městské hromadné dopravy. Firma, které město vypovědělo smlouvu, se obrátila na antimonopolní úřad s podezřením, že radnice porušila zákon o veřejných zakázkách. Město to ale odmítá.

Už dvakrát přestaly v loňském roce jezdit autobusy firmy Vett v České Lípě. Před měsícem skončily definitivně. Zakázku teď přebírá firma ČSAD Semily. „Bohužel jsme se opět nedomluvili s firmou Vett na finančních podmínkách, ani jak by to mělo vypadat,“ vysvětluje situaci starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS).
 
Při snaze ČSAD koupit firmu Vett navíc vychází najevo, že hospodaření původního dopravce není v pořádku, případem se začíná zabývat policie. „Bývalý předseda představenstva převedl jediný zásadní majetek společnosti, nemovitost v hodnotě patnácti až dvaceti milionů, na společnost svého přítele a právníka za cenu milion korun,“ poukazuje člen představenstva ČSAD Semily Jiří Vařil.
 
Po měsíci se ale spor znovu komplikuje. Vett viní radnici z vyděračských praktik a obrací se na antimonopolní úřad. Má prý důkazy, že město při výběrovém řízení na nového dopravce porušilo zákon. Úřad si již vyžádal příslušnou dokumentaci a po jejím prostudování rozhodne, zda zahájí správní řízení.
 
Město jakékoli pochybení odmítá a dodává, že ČSAD je o polovinu levnější a splnilo tak hlavní kritérium, kterým je cena. „Návrh firmy Vett za 400 tisíc km byl zhruba 35 milionů korun. V tuto chvíli jezdíme 900 tisíc km a budeme platit pomalu polovinu,“ konstatuje starostka Moudrá. Původní dopravce, Firma Vett, se k celé situaci odmítá vyjádřit.