ČEZ chce v Ústí nad Labem postavit elektrárnu

Ústí nad Labem - V Ústí nad Labem se bouří lidé proti paro-plynové elektrárně, kterou chce ve městě postavit společnost ČEZ. Petici už podepsalo přes tři a půl tisíce lidí. Místní obyvatelé se nejvíce obávají zhoršení životního prostředí. Nepřesvědčili je ani argumenty firmy, že paroplynové elektrárny jsou mnohem šetrnější než uhelné.

Elektrárna by se měla postavit v areálu bývalé tlakové plynárny v úžině revitalizovaného území, kde se nachází letiště a golfové hřiště. Zastupité města se ale bouří. „Ten průmysl, který v Ústí nyní je už životní prostředí zněčišťuje dostatečně,“ říká Jaroslav Kubín (KSČM) a Tomáš Jelínek dodává, že elektrárna je také na nevhodném místě. Mluvčí společnosti ČEZ ladislav Kříž jim ale oponuje. „Jediná emise, která je vyšší, ale stále výrazně nižší než u uhelných elektráren, jsou emise NOxu.“

Stavbě elektrárny prakticky nic nebrání. ČEZ má územní rozhodnutí, stavební povolení a elektrárna odpovídá i územnímu plánu města. Podle vedení města by ale ČEZ měl znovu projít celou schvalovací procedurou Stavební povolení jsou totiž z roku 1996. S tím ale firma počítá pouze v případě, že by se rozhodla postavit elektrárnu s větším výkonem.

  • ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/148/14774.jpg
  • Tlaková plynárna v Ústí nad Labem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/148/14777.jpg