Praha 5 připravuje projekt na placené parkování

Praha - Radnice Prahy 5 si nechává zpracovat projekt na zavedení placeného parkování v ulicích, jako je tomu nyní v první, druhé, třetí a sedmé městské části. V Praze 5 plán zahrnuje centrální část Smíchova. Zda však radnice zóny placeného stání skutečně zavede, zatím není jasné.

Loni vypracovala městská část studii parkování pro Barrandov a Smíchov. Situace se ve srovnání s dobou před deseti lety, kdy vznikl podobný dokument, podle místostarosty Vojtěcha Zapletala (ODS) zhoršila. Nová studie doporučila zavedení zón na Smíchově, na Barrandově ne. „Lze těžko odhadnout, v jakém horizontu a zda vůbec budou,“ zdůraznil radní. Projekt by měl být ale hotov do konce května.

Podle náměstka Rudolfa Blažka (ODS) se zóny musí rozšiřovat citlivě a jejich zavedení musí předcházet analýzy. „Musí se to řešit koncepčně i s mýtným nebo pražským okruhem,“ dodal Blažek. Případné zavedení zón by se letos určitě nestihlo, začátkem příštího roku by se uvažovalo o Praze 10 a 3, dodal náměstek. O rozšíření placeného parkování by muselo rozhodnout městské zastupitelstvo, následovala by soutěž na správce zóny, kde se musí dodržovat zákonné lhůty.

Už dříve ale Blažek řekl, že zóna je nyní zhruba v těch hranicích, kde by měla být. Dokáže si prý ale představit přičlenění některých čtvrtí z postižených městských částí, které jsou v dotyku se zónou. To ale není případ Prahy 5 nebo šesté a osmé části, které by o placené parkování měly také zájem.

Pokud by zóny v centru Smíchova někdy zavedeny byly, obyvatelé ostatních částí Prahy 5 by se neměli obávat, že v tamních ulicích nezaparkují. Radnice by chtěla vydávat parkovací karty všem, nikoli jen lidem, kteří by v dané oblasti bydleli. V centru Smíchova jsou například úřady, státní zastupitelství, banky, pojišťovny a kulturní zařízení, vysvětlil Zapletal. Všichni občané páté městské části by měli mít stejné podmínky, dodal.

Podle starosty Milana Jančíka (ODS) obyvatelé Prahy 5 po zavedení zón nevolají. Radnice o tom hodlá s lidmi diskutovat. „Také si počkáme na rozhodnutí Ústavního soudu,“ řekl novinářům Jančík. Na soud se obrátilo 41 poslanců ČSSD, podle nichž je zavedení zón v širším centru města nesystémové, diskriminační, kontraproduktivní a odporuje veřejnému zájmu.

Blažek označil stížnost socialistických poslanců za populistický sběr politických bodů. Je přesvědčen o tom, že nynější systém parkování je nejlepší možný. Ačkoli by v něm neměly existovat výjimky, magistrát nedávno rozhodl, že pro Prahu 1 si mohou parkovací karty pořídit za stejnou cenu jako místní obyvatelé i starostové všech pražských městských částí a městští zastupitelé. Roční karta stojí 700 korun. Základní cena, za kterou si mohou doklad koupit lidé, kteří v první městské části nebydlí, je 36.000 korun.

Zástupci radnice Prahy 5 jednají o případném zavedení zón s představiteli úřadů Prahy 6, 8 a 10. Na části těchto obvodů mělo rozšíření placeného parkování na širší centrum největší dopad, řidiči hledají místa v tamních ulicích.