Pardubičtí bezdomovci jsou stále agresivnější

Pardubice - Co s agresivními bezdomovci? Na tuto otázku zatím neumí odpovědět magistrát v Pardubicích. Problém je přitom ve městě stále vážnější. Třeba v minulých dnech jeden z opilých bezdomovců napadl rozbitou lahví strážníka. Několik opilých bezdomovců obtěžovalo obyvatele pardubické části Polabiny.

Na přivolanou hlídku Městské police ale jeden z nich zaútočil. Napadený strážník popisuje, že bezdomovec sáhl do batohu, vyndal pivní láhev, rozbil ji za sebou o zeď a hodil ji na něj s úmyslem ho trefit. To ovšem není ojedinělá podobná událost. Podle strážníků jsou bezdomovci velmi často agresivní.

Zástupce ředitele Městské policie Pardubice Pavel Čejka vysvětluje: „Je to určitý začarovaný kruh. Poslední měsíce, možná i roky, stoupá agresivita některých bezdomovců.” Bezdomovci dělají problémy hlavně na nádraží. Obavy mají i samotní cestující: „Mám strach, to nemohu říct, že bych se nebála.” „Příjemné to tedy rozhodně není, když se vám tam někdo potácí, zvlášť večer.”

Vedení města uznává, je to velký problém. Zatím ale z jeho pohledu neřešitelný. Štěpánka Fraňková, náměstkyně primátora Pardubic, zmínila, že Pardubice jsou důležitým železničním uzlem, což podle jejího názoru napomáhá k výskytu většího počtu bezdomovců. Podle magistrátu je v Pardubicích asi stovka bezdomovců. Ve skutečnosti jich ale může být dvakrát až třikrát více.