Nová rozhledna v Krkonoších

Pec pod Sněžkou- Radnice z Pece pod Sněžkou chystá stavbu nové dominanty Krkonoš. Třicet metrů vysoká rozhledna bude postavena na Hnědém vrchu ve výšce 1215 m.n.m. a stane se tak nejvyšší krkonošskou rozhlednou. Radnice věří, že nová stavba přiláká turisty i do té části hor, která je méně navštěvovaná. Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek informoval, že konstrukce rozhledny bude převážně dřevěná s ocelovými prvky, opatřenými umělou rzí. Stavba tak bude mít přírodní vzhled.

Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAPu nastínil, jaký výhled čeká budoucí návštěvníky: „ Z této rozhledny bude možný rozhled prakticky od Sněžky po Černou horu. A pokud bude krásné počasí, uvidíte daleko až do Orlických hor.“ Stavbě rozhledny, která má začít příští rok, by už nic nemělo zabránit. Souhlas k pracím totiž dala i Správa Krkonošského národního parku a radnice v Peci pod Sněžkou ji podle starosty o správnosti svého záměru ani moc přesvědčovat nemusela. Podle Alana Tomáška je lokalita Hnědý vrch – Zahrádky navštěvovaná v létě nejméně a účelem stavby je posílení návštěvnosti na úkor zatížené Sněžky.

Přesto bude mít stavba nějaká omezení: kvůli ochranářům bude o tři metry nižší a přístupná bude pouze v době, kdy bude v provozu lanová dráha. Radek Drahný ze Správy KRNAPu upřesnil, že důvodem takových omezení je snaha zabránit návštěvníkům v rušení klidu zvěře a ničení přírody.

Výstavba nové rozhledny je součástí rozsáhlejšího projektu turistického rozvoje Pece pod Sněžkou. Starosta Alan Tomášek tyto projekty přiblížil: „ Součástí bude rovněž rozšíření a zkvalitnění lyžařské stezky a otevření nové vycházkové trasy okolo přehrady v Peci pod Sněžkou.“ Radnice počítá s tím, že turisty by měla nová rozhledna přivítat již příští léto.