Už vás máme dost! vzkazují chomutovští radnici

Chomutov - Obyvatelé Chomutova jsou nespokojeni s politikou radnice a požadují kompletní odstoupení zastupitelů. Již tisíce lidí podepsali jednu ze tří protestních petic, které městem kolují, a dnes demonstrovali před chomutovskou radnicí. Protesty způsobila nespokojenost se zadáváním některých veřejných zakázek a nedávné odvolání ředitele chomutovského zooparku Přemysla Rabase.

Iniciátoři akce Už vás máme dost! tvrdí, že radnice se nezajímá o názory občanů. Vadí jim například pronájem populárního místa prázdninového odpočinku Kamencového jezera jednomu ze zastupitelů nebo nový parkovací systém. „Víme o některých kauzách, které se nám nelíbí, protože za tím tušíme tunelování, a chceme město očistit,“ uvedla Marie Kindermannová z hnutí Nespokojení občané.

Radnice s „odbojem“ svých obyvatel nesouhlasí. „Je tady určitá skupina lidí, která naše kroky posuzuje negativně, a je tady určitá skupina lidí, která je posuzuje pozitivně,“ zdůraznil Jan Řehák (ODS), náměstek primátorky Chomutova Ivany Řápkové. Ta upozorňuje i na pozitivní kroky radnice, jako např. noční omezení hudební produkce, které se podle ní také nesetkaly u občanů s kladnou odezvou. „Snaží se tím bojovat za právo rušit spánek ostatních? Nebo se prostě snaží za každou cenu rozšiřovat zlou a nenávistnou náladu?“ ptá se na internetových stránkách magistrátu.

S protesty souvisí i odvolání ředitele chomutovského Podkrušnohorského zooparku a poslance za Stranu zelených Přemysla Rabase. Toho rada města zbavila funkce údajně kvůli špatné komunikaci a chybám v hospodaření. Rabase se přitom postavila Unie českých a slovenských zoologických zahrad i zaměstnanci zooparku. Pět z nich na protest odstoupilo, ostatní podepsali petici žádající radní o přehodnocení svého rozhodnutí. O tom radnice ale neuvažuje, na místo ředitele zooparku už vypsala výběrové řízení. „To je tak diletantské a nekoncepční, že jsem snad ještě nic takového nezažil,“ odsoudil postup radnice prezident Unie českých a slovenských ZOO Vladislav T. Jiroušek.

Dnešní demonstrace je zatím posledním projevem občanské nespokojenosti Chomutovanů. Protesty přitom trvají už přes měsíc. Kromě hnutí Nespokojení občané se proti radnici vyslovují i tamější zahrádkáři.