Pokuty na Bulovce

Praha - Nemocnice na Bulovce zavedla tvrdý parkovací režim kvůli průjezdnosti sanitek. Pacienti i zdravotnický personál se ale bouří, protože nemají kde parkovat a zároveň jsou šikanováni policisty i městskými strážníky, kteří tu vybírají pokuty. Od dubna platí v ulicích celého areálu nemocnice Bulovka nové značení, které si sem nemocnice nechala umístit se souhlasem dopravní policie. A policisty a strážníky si volá na kontroly parkování několikrát týdně. Ti podle návštěvníků nemocnice opravdu kontrolují a dávají pokuty.

Mluvčí FN Bulovka Petr Mach poznamanává: „Pokud skutečně dochází k tomu, že řidiči neukázněně parkují tam, kde brání vjezdu sanitních vozidel, tak si myslím, že represní stránka je na místě.”

Podle náměstka svého ředitele Ludvíka Klemy požádala Městská policie vedení nemocnice, aby uvedlo dopravní značení do takového stavu, kdy by strážníci mohli neukázněné řidiče následně nejen kontrolovat, ale i sankcionovat.

Bulovce chybí kolem šesti set parkovacích míst. „Policisté objevili výhodné místo pro výběr pokut,” komentují situaci naštvaní, někteří vážně nemocní a méně pohybliví řidiči. Podle nich je příšerné, že do areálu auta vpustí, ale potom se půl hodiny bloumá a není kde zaparkovat.

Petr Mach zdůrazňuje: „Povolenky k vjezdu neslouží jako povolení k parkování. Někdy si to řidiči vysvětlují tak, že když zaplatí za průjezd, mohou v areálu pohodlně zaparkovat.”

Vedení Bulovky, bombardované stížnostmi od pacientů i zaměstnanců, prý hledá prostor, který by sloužil jako parkoviště pro minimálně stovku aut. A mluvčí nemocnice dodává, že možná dojde i na odstranění některých nově instalovaných zákazových značek. Ne všude jsou prý potřeba.