Domovy důchodců na Královéhradecku připadnou obcím

Královéhradecko - Šest domovů důchodců v hodnotě 700 miliónů korun mají získat obce na Královéhradecku. Kraj je na ně do konce roku převede. Zároveň slibuje, že když radnice nebudou jejich správu zvládat, převezme je zpátky.

Takový krajíc si v Lamperticích na Trutnovsku, v obci s 500 obyvateli, ještě neukrojili. Od příštího roku bude vesnice vlastnit a provozovat domov důchodců se stoletou historií. Roční rozpočet má proti obci dvojnásobný, dvanáct miliónů. „Je to pro nás nová zkušenost - uvidíme, co nám přinese či nepřinese,“ vyjádřil se starosta Lampertic Jaroslav Rosa.

Aleš Cabalka, ředitel Domova důchodců v Lamperticích, se však obává, že nevyjde s rozpočtem. Netuší, kde by obec v takovém případě peníze vzala. Hradec Králové má za sebou sice miliardový rozpočet, ale domov důchodců se 300 lůžky a 150 zaměstnanci, který od kraje převezme, je pro něj darem danajským.

Podle náměstka primátora Hradce Králové Martina Soukupa (ODS) se jedná zhruba o pět až šest miliónů korun z městského rozpočtu, což jsou peníze navíc. Kraj tvrdí, že v sociálních službách ztratil výsadní pozici, přestal dostávat účelovou dotaci a navíc je ve střetu zájmů - doporučuje státu výši dotace pro svá i cizí sociální zařízení. Proto ze 16 domovů důchodců šest převede obcím, které projevily zájem.

„Pozice kraje se oslabila výrazně. Proto nevidím důvod, abychom dál drželi pozici zřizovatele,“ vysvětlil Miloslav Plass, náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje. Kraj slíbil, že obcím v případě nezdaru transformace domovů důchodců hodí záchranný kruh. To potvrdil i Jaroslav Rosa. Do února příštího roku vybere kraj provozovatele zbývajících domovů důchodců a sociální péče. Jim ale majetek nepřevede.