Tunel Valík ničí chataře

Plzeň - Dálniční tunel Valík, jehož stavba o několik let zpozdila otevření plzeňského obchvatu, provází další spory. Týkají se hlavně hluku, který po zprovoznění dálnice začal obtěžovat blízkou chatovou kolonii. Chataři požadují stavbu protihlukových bariér, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to ale odmítá. Podle novely zákona už se na rekreační oblasti nevztahuje protihluková ochrana jako dřív. Chataři tvrdí, že investor novely zneužil, aby nemusel dodržet dřívější sliby.

Chataři z Valíku touží po klidu, který si o víkendech užívali před zprovozněním dálničního obchvatu Plzně. Romantika je pryč. Valíkem denně projedou tisíce aut a betonový výjezd z tunelu odráží hluk aut přímo do rozsáhlé chatové kolonie. Ředitelství silnic a dálnic namítá, že si chataři stěžují bezdůvodně. „Nikde nedošlo k navýšení hladin hluku nad hranici, kterou udává norma,“ říká mluvčí ŘSD Marie Vápeníková.

Chataři ale mají hranici jinde. Hluk je obtěžuje a překonal jejich nejčernější představy. Cítí se podvedeni a tvrdí, že ŘSD na své dřívější sliby před výstavbou zapomnělo. Teď když by mělo bariéry zaplatit, nechce, a argumentuje novelou zákona, která dřív neplatila. Na tzv. Éčka se totiž už protihluková ochrana nevztahuje. „Cítím jako podraz to, že v době výstavby se mluvilo o tom, že všemi prostředky se zabrání tomu, aby rekreační oblast byla zasažena,“ uvedl autor stížnosti Petr Vavřík.

„Máme velmi omezené finanční prostředky na budování protihlukových opatření a tak preferujeme budování těchto opatření především v obytných zónách,“ vysvětluje postoj ŘSD Vápeníková. Podle Vavříka se nejedná ale o pár chat, na které se zapomnělo, ale o šedesát až sedmdesát nemovitostí.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že by se protihlukové zábrany vyplatily jedině tehdy, pokud by tady lidé trvale žili.