Přetížená cyklostezka v jižních Čechách

Jižní Čechy - Česko má nový dopravní fenomén. Po přeplněných silnicích přichází první přeplněná cyklostezka. Vede z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Denně jí projede přes 3 500 lidí, což způsobuje nárůst srážek a úrazů. Velice obtížné a komplikované je zde také například předjíždění.

Jan Šmidmayer z akční skupiny Hlubocko – Lišovsko zdůrazňuje, že podobně přetížená není dokonce ani Dunajská stezka, která patří k neslavnějším v Evropě. Problém českobudějovické stezky zapříčinil fakt, že je přes deset kilomentů dlouhá, spojuje dvě města a má až na výjimky kvalitní povrch. Kolem se navíc nachází celá řada hospůdek a sportovišť. Podle náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivany Popelové (ODS) přispívá k přetížení cesty mimo jiné to, že ji využívají také bruslaři a chodci.

Situaci už věnuje pozornost i českobudějovická městská policie. Její mluvčí Kateřina Schusterová situaci komentuje takto: „Strážníci pozorují, že je cyklostezka přeplněna zvláště v odpoledních hodinách.” Přetížení by mohlo vyřešit vybudování paralelní cesty na pravém břehu Vltavy. Toto řešení se líbí také místním obyvatelům. Petici na podporu nové stezky podepsalo za jediný den 400 lidí. Proti nejsou ani představitelé Českých Budějovic a Hluboké nad Vltavou. Problémem je ale nedostatek finančních prostředků.

Podle starosty Hluboké Tomáše Jirsy (ODS) dává město již nyní na budování cyklostezek nejvíce peněž v celé České republice. Projekt nové cesty pro cyklisty proto nyní zpracovává místní nezisková organizace. Její zástupci předpokládají, že by stavbu mohli financovat soukromé společnosti.