V Hradci Králové vypukly spory o regulérnost veřejné soutěže

Hradec Králové - Izraelský investor Plaza Centers zpochybňuje regulérnost veřejné soutěže magistrátu Hradce Králové na zástavbu na pozemcích v centru města. Miliardový tendr se dvěma uchazeči vyhrála slovenská firma HB Reavis. Plaza Centers ho považuje za zmanipulovaný. Podle projektového manažera společnosti Petra Doležala upřednostnilo město nabídku, která nesplňovala základní podmínky, a proto ji nemělo vůbec posuzovat.

Náměstek primátora Hradce Králové Josef Malíř ale obvinění společnosti Plaza Centers popírá. O výsledku prý rozhodla kvalita architektury, urbanistická kvalita, řešení dopravní situace a výše investice. Avšak pochybnosti Izraelců posiluje fakt, že pro slovenského vítěze HB Reavis pracoval bývalý hlavní architekt Hradce Králové a také lobbyista a známý náměstka primátora Boris Kudláček. Dokonce se scházel s některými radními, avšak přesto odmítá tvrzení, že by je jakýmkoliv způsobem ovlivňoval. Chtěl pouze znát názory kompetentních lidí.

Společnost Plaza Centers žádá, aby radnice vyřadila HB Reavis ze soutěže. Ta už s ním ale připravuje smlouvu, podle které má postavit blok s byty, kancelářemi, obchody a parkovištěm za 1,5 miliardy korun. Plaza Centers by ale podle Doležala zrealizovala podobný projekt jen za jednu miliardu, což by bylo pro město výhodnější. Pokud radnice Izraelcům nevyhoví, jsou rozhodnuti požádat o pomoc Úřad na ochranu hospodářské soutěže.