Bedna, ve které uprchli Čabrada s Roztočilem, putuje do policejního muzea

Západní Čechy - Bedna, ve které uprchli z věznice na Borech Roman Čabrada s Rostislavem Roztočilem, míří do dějin české kriminalistiky. Policisté ji převezli z Plzně do policejního muzea v Praze. S nápadem udělat z bedny, která posloužila jako skrýš pro dva trestance, muzejní exponát přišel vyšetřovatel útěku. Návštěvníci policejního muzea ji uvidí na viditelném místě blízko vchodu.

„Je to poměrně velký předmět, který si museli ti vězni připravit a který unikl ostraze,” zdůvodňuje vystavení bedny kurátor Muzea Policie ČR v Praze Pavel Šmejkal. Čabrada chodil z cely na vězeňské pracoviště přezdívané knihárna. Tady bednu přes půl roku připravoval, zdokonaloval a postupně sháněl věci na její vybavení. Bednu kvůli utajení přemísťoval, a dozorce tak dokonale přelstil.

„Uvnitř té bedny byla dvě místa k sezení, ventilátor a osvětlení, vše bylo napájeno baterií,” popsal bednu mluvčí plzeňských policistů Jaroslav Ibehej. Z vězení převezl bednu s Čabradou a Roztočilem přes bránu kamion. Ven se vystříhali v meziskladu jen několik desítek metrů od vězení, v parku se převlékli a za hranice je odvezl Roztočilův známý. Spustila se policejní pátrací akce, která u nás dosud neměla obdoby. Po útěku přešli všichni zvlášť nebezpeční trestanci do lépe střežených věznic a legendární Bory od té doby už nejsou tím, čím bývaly. Umístění exponátu do policejního muzea je však podle mluvčí věznice Jany Bartošové věcí Policie ČR.

Roman Čabrada dostal ke svému trestu za brutální vraždu německého starosty Ericha Kundera dva a půl roku navíc, z vězení vyjde v roce 2029. Rostislava Roztočila čeká nové projednání kauzy. Dřevěná bedna, kterou oba vězňové unikli, vězení na Borech navždy změnila. Teď už tu nejtěžší zločinci nesedí.