V Moravskoslezském kraji začala turistická sezóna

Severní Morava - Turistům dnes začalo skutečné jaro - většina památek se o víkendu letos poprvé otevře veřejnosti. Výjimkou není ani severní Morava, kde si na své přijdou nejen návštěvníci hradů a zámků, ale také milovníci vojenské nebo průmyslové historie.

Když se na komín kunínského zámku vrátí po zimě čápi pojmenovaní po posledních majitelích Viktor a Markéta, tak je jasné, že se blíží začátek turistické sezóny. V Kuníně se těší, že návštěvníkům letos kromě nově upravených interiérů předvedou i park. Ten stejně jako zámek šedesát let chátral a nyní se mu vrací původní podoba.

Nově zde vyrostla replika původní zámecké kuželny, která byla postavena v roce 1910. Mezi kostelem a zámkem vznikl spojovací most. „Obnovilo se i trasování chodníků. Takže věříme, že park bude mít u návštěvníků úspěch,” dodává Jaroslav Zezulčík. Dalšími proměnami budou postupně procházet i zámecké pokoje. „Potomci posledních majitelů nám nabídli, že z Rakouska věnují část zařízení kunínského zámku,” pochvaluje si Zezulčík.

Ten, koho spíše než zámecká idylka láká industriál, může od neděle navštívit důl Michal v Ostravě-Michálkovicích. S průvodcem je tady možné projít celý původní areál včetně hornických šaten a strojovny. Zbrusu nová je expozice důlního měřičství. „Jako takový bonbónek tady budeme mít i takového malého živého přítele - bude to kanárek v kleci, který byl kdysi velmi často používán horníky jako indikátor důlního plyn,” láká návštěvníky Karolina Grymová. A novinek bude přibývat. Podle Grymové zde bude asi tak každé dva měsíce nová expozice.

K zpřístupněným památkám v Moravskosezském kraji patří i vojenské bunkry. Areál čekoslovenského opevnění v Hlučíně-Darkovičkách si přijíždí prohlédnout stále více lidí, a to nejen domácích, ale také z Polska. A podle Petra Kuchaře to ani zdaleka nejsou jen kluci, co si rádi hrají na vojáčky: „Ta návštěvnost je velmi pestrá. Hodně věcí zajímá ženy více než jejich protějšky.”

V neděli se otevřou brány stovek památek po celé republice. A nejsou to jen zámky, ale i připomínky vojenské či průmyslové historie. Turistům budou patřit více než půl roku, do konce října.