VZP nechce prodloužit smlouvu žatecké nemocnici

Žatec - Městské nemocnici v Žatci hrozí, že přijde o dětské a gynekologické oddělení. Všeobecná zdravotní pojišťovna jí totiž nechce od příštího roku prodloužit smlouvu. Přes 80 procent pacientů přitom spadá právě pod VZP. Žatecká nemocnice je navíc jediná v celém okrese Louny, kde žije skoro 90 tisíc lidí. Pacienti by tak museli jezdit desítky kilometrů do Kadaně, Mostu nebo Chomutova.

Nemocnice se s problémy potýká dlouho. Kvůli nedostatku lékařů musela zavřít porodnici už na jaře. Ve chvíli, kdy provoz gynekologie alespoň částečně obnovila, přišla ze strany VZP další rána; podle žatecké radnice je postup VZP likvidační. 

Přestože VZP nemocnici i radnici oznámila, že její rozhodnutí je definitivní, nyní svá prohlášení mírní. Je prý připravena s nemocnicí dál jednat, mimo jiné to záleží také na personálním vybavení gynekologicko-porodnického oddělení a dětského oddělení této nemocnice. 

Radnice, která je zřizovatelem nemocnice, nyní vrací úder a tvrdí, že pokud VZP smlouvu neuzavře, měli by její pacienti přejít k jiným pojišťovnám.