Na haldě ve Zbůchu vyroste les a možná i sjezdovka

Plzeňsko - Lidé ve Zbůchu na Plzeňsku by se měli brzy zbavit problémů, které pro ně znamená obrovská halda po důlní činnosti. Především prachu, který desítky let zužuje celé město. Halda projde postupnou rekultivací, která má změnit šedivou skládku suti na zelené výletní místo.

Nechtěná dominanta Zbůchu má za několik let vypadat jinak. Nebude šedivá, ale krásně zelená a porostlá stromy. Lidé se těší nejen na nové panorama, ale hlavně na to, že se ve Zbůchu po mnoha desítkách let přestane prášit.

Například zdejší základní škola musela až do výměny oken dokonce přizpůsobovat zvířenému prachu vyučování. Učebny s výhledem na haldu byly při východním větru podle ředitele Václava Sádla nepoužitelné: „Ve třídách byla špína; prach, ale hlavně vadil našim dětem ze zdravotního hlediska.“

Rekutivací má bezústěšná průmyslová krajina získat nový smysl a starosta Zbůchu Jiří Hájek se těší na výletní místo s rozhlednou a dodává, že na umělém kopci by mohla vyrůst i umělá sjezdovka.

Lyžař Jiří Šneberk si myslí, že by důlní halda byla pro sjezdaře atraktivní místo. Sám ji před 10 lety s přáteli z Plzně sjížděl beze sněhu - po kamení. Na adrenalinový zážitek Jiří Šneberk dodnes vzpomíná, ale k jeho opakování se zatím neodhodlal: „Bylo to docela nebezpečné, ale když máte pořádně silný vaťák, tak se vám nemůže nic stát.“

Firma ZUD Zbůch, která rekultivaci provádí, nám žádné podrobnosti neupřesnila. Ředitel Jaroslav Tauer odmítl odpovědět na základní otázky. Jestli ve Zbůchu nakonec bude sjezdovka nebo jak dlouho rekultivace potrvá, jsme se se nedozvěděli.