Alternativní kino v Hradci Králové prosperuje

Hradec Králové - Tradiční kino Centrál v Hradci Králové, které patří městu, před čtyřmi roky neuspělo v boji s velkými multiplexy a prodělávalo. V jednu chvíli už to vypadalo, že se navždy veřejnosti uzavře. Pak si ho ale do pronájmu vzalo občanské sdružení Pro – Centrál a situace se změnila. Zázemí kina se v těchto dnech dokonce rozšířilo o další sál.

Jaký je recept na úspěch v boji o diváka, kterého tradičním biografům v řadě míst odlákala multikina? Nabídnout něco jiného. Právě touto cestou se hradecký Centrál vydal. Zaměřuje se na nekomerční a uměleckou tvorbu.

Komornější prostředí divákům nově nabízí druhý sál s kapacitou čtyřiceti míst. Velikosti místnosti odpovídá i promítací plátno s úhlopříčkou 299 centimetrů. Ředitel kina Leoš Kučera vysvětluje, že je poměr vzdálenosti od plátna a jeho velikosti stejný, jako když divák sedí ve velkém sále.

V druhém sále kina Centrál se budou promítat hlavně dokumenty. „V Hradci Králové je velmi silné podhoubí amatérské tvorby, jsou to pravidelné přehlídky a my bychom byli rádi, kdyby se dostaly z amatérských prostor do kina, které na to má perfektní zázemí,” myslí si Leoš Kučera.

„Myslím, že to tady v Hradci chybělo a může to ozvláštnit vztah těch lidí, kteří přijedou do města a mohou tady sledovat zase jiné filmy,” pochvaluje si jeden z návštěvníků kina Jakub Ganter. „Dnes každý, kdo přijde do Centrálu, vidí ten ohromný posun vpřed, to znamená plné hlediště, plný nový sál a samé nové věci - myslím si, že je to velké obohacení pro město,” říká náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.

Že se kinu sázka na alternativní tvorbu vyplatila, ukazuje návštěvnost, která vloni stoupla o pětinu. Centrál se tak zařadil mezi deset nejnavštěvovanějších jednosálových kin v zemi.