Razie v Libuši: Inspektoři zabavili tisíce padělků, vietnamští studenti sepsali petici

Praha - Při sobotní razii v pražské tržnici Sapa zabavili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) téměř 7000 kusů padělaného zboží - textilu, slunečních brýlí a hodinek. Pokud by šlo o originály, byla by jejich prodejní cena zhruba 15 milionů korun. Vietnamští studenti žijící v Česku předali ve sněmovně petici, která razii v největší pražské asijské tržnici odsuzuje. Tvrdí, že byla neadekvátní, ponižující a policisté navíc podle nich zbytečně vnikli i do chrámu uvnitř obchodního místa. Na stranu studentů se přidala taky komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, která chce  kvůli možnému rozdmýchávání protietnických nálad interpelovat ministra vnitra Ivana Langera.

Sobotní kontrolní akce v Libuši se podle ČOI zúčastnilo 70 pracovníků inspekce, dále 120 celníků, 284 příslušníků cizinecké policie a 314 pražských policistů. Objevili padělané výrobky, které byly neoprávněně označené například ochrannými známkami Puma, Adidas, Versace nebo Rolex. Dohromady se souběžně konanou razií v Holešovické tržnici zabavili celníci a inspektoři 15 tun zboží, které podle prvotních odhadů ČOI způsobilo majitelům práv k ochranným známkám škodu převyšující 45 milionů korun.

Starosta Libuše Petr Mráz uvedl v dnešním rozhovoru pro Týden.cz, že tamní obyvatelé se rozhodli sepsat proti tržnici petici. Obávají se prý o své zdraví a majetek, a to především v souvislosti s rozsáhlým požárem, který tržnici postihl počátkem listopadu. „Kouř, který v den požáru zamořil okolí, způsobil mnoha lidem dýchací obtíže. Navíc teď Vietnamci přikoupili bývalé drůbežářské závody vedle tržiště a nikdo zatím neví, co z objektu vznikne,“ řekl. Dodal, že Sapa je pro Libuš velkou zátěží.

Petici dříve sepsali také vietnamští studenti, kterým se nelíbí způsob provedení sobotní razie ze strany policie. Vadí jim například, že policisté údajně násilně uráželi zámky stánků, které jim jejich majitelé byli ochotni odemknout, nebo to, že muži zákona chodili po tržnici s namířenými zbraněmi a trhovcům nasazovali pouta.

Cizinecká policie argumentovala tím, že rozsah akce byl přiměřený velikosti tržnice, která je největší v hlavním městě. Policejní opatření prý odpovídala podezřením, že se v areálu obchoduje se zbraněmi, drogami a padělaným zbožím.