Staroměstské náměstí rozzářil vánoční strom

Praha - Jako tradičně v předvečer první adventní neděle se na Staroměstském náměstí rozsvítil vánoční strom. Letošní smrk je vysoký dvaadvacet metrů, pochází z Krkonoš a jednoznačně dominuje staroměstským vánočním trhům. Ty v historickém centru metropole potrvají čtyřiatřicet dní a vyvrcholí novoročními oslavami. Letošní vánoční smrk je devadesát let starý a průměr kmene měří 65 centimetrů. Za asistence pražského primátora Pavla Béma jej krátce po šesté hodině večerní slavnostně rozsvítila čtyřletá holčička. Strom zdobí 70 000 diodových žárovek, více než stovka 3D světelných motivů ve tvaru koulí a ježků a také zhruba 500 velkých blesků. Další malé diodové žárovky budou vytvářet efekt padajícího sněhu, což je také specifikem letošního vánočního stromu.

Rozsvícením smrku však program na Staroměstském náměstí nekončí. Pořadatelé trhů slibují bohatý doprovodný program, na trhy tak v předvánočním čase dorazí například dětské soubory Sedmihlásek a Notičky nebo valašský Krušpánek. Zpestřením pak budou adventní zpěvy v podaní proslulých zahraničních souborů z USA, Austrálie a Španělska.

Na trhy za loutkovým divadlem i napsat dopis Ježíškovi

Nebude chybět ani dětská dílna, která nejmenším představí vánoční tradice, zdobení pečiva nebo vyrábění ozdob a vánočních přání. Na všechny malé návštěvníky čekají například loutkové nebo maňáskové pohádky. Děti si tam budou moci vyrobit mikulášskou masku, ozdoby, řetězy, svícny, vánoční přání, zvonečky nebo dopis Ježíškovi.

„Na Staroměstské náměstí je sto prodejních míst, z čehož je osmdesát prodejních stánků s běžným vánočním sortimentem, dále jsou tu zastoupeny charity, a pak různí prodejci občerstvení, jako jsou například kaštany,“ informoval pořadatel staroměstských trhů Petr Benátčan. Letošní nabídka staročeských pokrmů se rozšíří například o štrúdlové variace, pikle a pravou staročeskou cmundu.

Prodejní stánky jsou otevřeny denně do 19 hodin. Kromě Staroměstského náměstí začínají trhy i na Václavském náměstí a menší na náměstí Republiky.

Vánoční strom pro Prahu
Zdroj: ČT24