V Ostrově učil kantor bez maturity

Karlovy Vary - Na základní škole v Ostrově na Karlovarsku učil kantor, který zřejmě zfalšoval vlastní maturitní vysvědčení. Mladý muž obelhal i svou příbuznou, ředitelku školy. Případ už vyšetřuje policie, radnice i Česká školní inspekce.

Mladý muž, který se tři měsíce vydával za učitele, nedostudoval čtvrtý ročník pedagogické školy, k maturitě ani jít nemohl. S falešným maturitním vysvědčením ale obelstil i svou nevlastní babičku, ředitelku základní školy, která ho zaměstnala. S novináři o tom ale mluvit nechtěla. „Já vám k tomu nemůžu říct víc, protože všechno další vám řekne policie,“ reaguje ředitelka Ladislava Hlušková.

Na případ upozornili učitelé z pedagogické školy. Ti při náboru žáků ze základních škol zjistili, že je učí mladík, který u nich neodmaturoval. „Je to nefér vůči žákům, vůči nám, tedy kolegům,“ říká jeden z učitelů základní školy v Ostrově. „Byl mladý a hloupý,“ doplňuje druhý.

Ředitelka nevlastního vnuka ze školy vyhodila. S tím se radní v Ostrově prozatím spokojili. „Já jsem přesvědčený, že to paní ředitelka nevěděla,“ uvádí místostarosta Ostrova Milan Matějka. Ředitel pedagogické školy i policisté se ale shodují, že falzifikát nebyl příliš zdařilý. „Ten, kdo to přijímal, měl poznat, že se jedná o padělek,“ tvrdí náměstek ředitele Policie ČR v Karlových Varech Josef Kutil. „Neseděl evidenční formulář, neseděla tam evidenční čísla a neseděli tam ani lidé, kteří měli být u maturitní komise, u které on měl maturovat,“ vypočítává ředitel Střední pedagogické školy v Karlových Varech Bohumil Peroutka.   

Policie mladého muže obvinila z padělání veřejné listiny. Trestní oznámení na něj podala sama ředitelka základní školy. Ještě závažnější případ vyšetřovala loni Česká lékařská komora v Aši. Lékařku tam zastupovala její dcera, tehdy studentka medicíny.

Za padělání maturitního vysvědčení hrozí falešnému učiteli až dva roky vězení.