Fakultní nemocnice v Hradci Králové otevřela novou budovu psychiatrické kliniky

Hradec Králové - Stavbu za 185 milionů korun otevřela královéhradecká fakultní nemocnice. Nový pavilon je první novostavbou pro klinickou psychiatrii v Česku za posledních více než 40 let. Dosud nejnovější psychiatrií byla budova z roku 1965 v Brně-Bohunicích. Další připravované investice v Hradci Králové ale ohrožuje finanční krize. Do skluzu už se například dostal projekt přestavby bývalé první interní kliniky.

Klinika vyrostla na místě původní, již nevyhovující budovy. Má tři lůžková oddělení, denní stacionář, ale i místa pro rehabilitaci a terapii. Přednosta psychiatrické kliniky Jan Libiger podle svých slov doufá, že nová budova umožní pacientům získat sebevědomí a sebedůvěru.

Fakultní nemocnice investovala za posledních 15 let do nových pavilonů zhruba tři miliardy korun. Další projekty má připravené. Některé ale nabírají zpoždění a svůj podíl na tom podle ředitele nemocnice Leoše Hegra má i finanční krize. Ministerstvo zdravotnictví nemocnici slíbilo, že peníze na připravované projekty dostane.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)