Vandalové poničili sprejem druhou barokní kašnu v Olomouci

Olomouc - Hákové kříže, anarchistické a další symboly se v Olomouci objevily nastříkané na další kašně, tentokrát Merkurově. Jde o shodné znaky, kterými neznámý pachatel pomaloval minulý týden i barokní kašnu Tritonů.

Policie případ vyšetřuje pro podezření z poškozování cizí věci a z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Pachateli hrozí až tříletý trest.

Znehodnocení barokních kašen nahlásila v obou případech městská policie. Kašny strážníci kontrolují průběžně. Není vyloučeno to, že obě kašny byly sprejem postříkány ve stejné době. „Jsou pod dohledem kamer, pokud je ale kamera otočena na druhou stranu, obsluha nevidí, co se tam děje. Záznamy byly předány policii,“ uvedla Prošková.

Vzniklá škoda nebyla zatím vyčíslena. Robert Šrek z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu uvedl, že poškození není pro kašny devastující. „Dnes existuje celá řada vhodných rozpouštědel, kterými půjde barva smýt. Přesto by to měl dělat zkušený restaurátor a teplota by neměla být nižší než pět stupňů,“ řekl.

Olomouc se s vandalstvím na barokních památkách, které považuje za svou chloubu, setkává stále častěji. Konkrétně Merkurova kašna, která je umístěna vedle obchodního domu Prior, byla poškozena před dvěma lety opilými mladíky, kteří bohu Merkurovi vyrvali z rukou hůl caduceus, a tím poničili i jeho ruku. Škoda činila 67 000 korun.

Kvůli poškozování Sloupu Nejsvětější Trojice, který je zapsán na listině kulturního dědictví UNESCO, nainstalovala loni v říjnu radnice na náměstí dvě speciální kamery s vylepšeným nočním viděním za 1,7 milionu korun.