Lázně Bělohrad čelí útokům sprejerů

Lázně Bělohrad - Lázně Bělohrad mají problémy s vandaly. Město si oblíbili sprejeři, na fasády budov stříkají znaky nejrůznějších tvarů, a to i na kulturní památky. Pomalovaných budov přibývá. Jednoho sprejera policie v minulých dnech obvinila a v lázeňském městě už padly první tresty za vandalismus.

Ještě před třemi lety byl v lázeňském městě klid a takzvané sprejery tady znali jenom z novin. Teď si s nimi radnice neví rady, pomalovaných budov přibývá. „Sprejeřina se tady hodně rozmáhá a naše městečko, které chceme mít pěkné, ničí,“ potvrdil starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (nestr.). Naposledy někdo k nelibosti města popsal fasády osmi objektů, kromě jiných i sportovní halu. Správce sportovní haly Marián Sláma doplnil: „Je to smutné, chtělo by to tvrdý postih.“ Škodu, která vznikla na této sportovní hale, město odhadlo na padesát tisíc korun. „Policie mne informovala, že to byli tři mladiství z Lázní Bělohrad,“ dodal starosta Šubr.

Jiného autora má výtvor na soukromé budově v centru města, policie obvinila čtyřiadvacetiletého muže z Jičínska. Podle mluvčí Policie ČR Jičín Hana Klečalová mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest. U sprejerství totiž nerozhoduje výše způsobené škody, vždy se však jedná o trestný čin poškozování cizí věci. Za vandalismus v lázeňském městě padly první tresty, Pavel Šubr uvedl: „Jeden odsouzený dostal 200, druhý 250 hodin veřejně prospěšných prací. Další dva mladiství byli odsouzeni podmínečně.“

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Radnice majitele pomalovaných objektů vyzývá, aby fasády co možná nejrychleji vyčistili. Popsané budovy totiž mohou být výzvou pro další vandalismus.