Radnice Prahy 11 ruší azylové centrum

Praha Jižní Město - Na Jižním městě se dnes demonstrovalo proti uzavření azylového domu, který jako jediný v Praze ubytovává celé rodiny. Klienti, pracovníci komunitního centra i obyvatelé sídliště vyzývali zastupitele, aby se pokusili zvrátit usnesení radních o výpovědi z nájmu. Marně. Městská část v objektu zřídí mateřská školu i přesto, že existují jiné varianty, jak nedostatek míst ve školkách řešit.

Azylový dům pro sociálně slabé rodiny z celé Prahy funguje v budově bývalých jeslí na Jižním městě již 12 let. Unikátní zařízení, které poskytuje ubytování také otcům a spolupracuje s evangelickým kostelem, za měsíc končí. V prosinci přišla z radnice nečekaná výpověď a tu teď bez ohledu na petici a demonstrování zastupitelé potvrdili. Zástupce azylového domu Ondřej Načeradský prohlásil: „Kapacita azylu v Praze je naprosto nedostačující, a pokud se jedná o velmi naléhavý případ těžkého domácího násilí, nemáme jinou možnost než přijmout nového klienta i v této situaci.“

Důvodem výpovědi je zřízení mateřské školy. Nabídka koexistence azylového domu se školkou ale byla smetena ze stolu stejně jako návrh vypovědět nájem herně a posilovně, kde dřív školka fungovala. Místostarosta MČ Praha 11 Jan Maixner (ODS) vysvětlil: „V objektu proběhly tak rozsáhlé stavební úpravy, že by to bylo finančně náročné. Jsou tam nové podlahy, je tam restaurace a další.“ Magistrát přislíbil, že pro azylový dům najde náhradní objekt v zátopové oblasti v Lahovicích. „My jsme už takhle pomohli několika občanským sdružením, které dostaly výpověď z městských částí,“ potvrdil radní Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Janeček (ODS).

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Aktivisté ale mají obavy, aby z azylového domu nevzniklo ghetto. Součástí sociálního programu je totiž i činnost kostela a ten přestěhovat nelze. Členka evangelického sboru Petra Kameníková uvedla: „Pokud magistrát chce investovat prostředky do vzniku azylového domu na novém místě, byli bychom radši, kdyby tyto peníze nabídnul jako účelovou dotaci městské části, aby za ně zrekonstruovala nějaký objekt na školku. Tím se vlastně ušetří veřejné prostředky na obou stranách.“

Zástupci azylového domu a evangelického sboru budou v demonstraci pokračovat příští týden před zasedáním zastupitelstva hlavního města před budovou magistrátu.