Policista, který varoval odsouzeného před zatčením, stane před soudem

Jaroměř - Bývalého policistu z Jaroměře Petra Kočicu stíhá státní zástupkyně pro podezření, že zneužil pravomoc veřejného činitele. Policista měl přivést do vězení odsouzeného, ale úkol nesplnil s tím, že ho doma nezastihl. Nadřízení zjistili, že odsouzenému telefonoval, vyzradil mu služební úkol a varoval ho před zatčením. Inspektorovi Kočicovi pak nabídli odchod od policie. Ten přijal.

Byla to naivita šestadvacetiletého policisty nebo snaha pomoci známému? Petr Kočica odsouzeného, který nenastoupil do vězení, doma nezastihl. Zavolal mu a řekl, že ho musí dopravit k výkonu trestu. Odsouzený muž ale inspektora Kočicu umluvil s tím, že přijde do vězení za pár dnů sám a dobrovolně.

„Policista se s tím bohužel spokojil. Nejvíc mu přitížilo to, že ho upozornil, aby si dal pozor, kdyby ho kontrolovala hlídka. Že by ho museli zadržet. Ani ten rozhovor nezaznamenal. Do služebního hlášení napsal, že odsouzeného nezastihl doma. Zneužil své pravomoci, aby tomu člověku opatřil prospěch,“ shrnuje celou kauzu náchodský policejní ředitel Pavel Křivka.

Jiný policejní útvar odsouzeného muže z Jaroměřska, který do vězení nepřišel, odposlouchával. Později ho detektivové zatkli jako podezřelého z dvojnásobné vraždy. Těla obětí vykopali na Šumpersku. V síti odposlechů uvízl i Kočicův telefonát z budovy policie v Jaroměři. Petr Kočica pak přijal nabídku nadřízených, aby od policie odešel na vlastní žádost. „Byť sloužil krátkou dobu, tak se velmi dobře zapracoval,“ vysvětluje shovívavost Kočicových nadřízených Karel Rousek, který zastupuje ředitele náchodské policie.

„Inspekce ministra vnitra předala státnímu zástupci návrh na zahájení trestního stíhání policisty pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ uvedla pro ČT mluvčí Ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Otec bývalého policisty Bohuslav Kočica považuje konec tříleté kariéry syna u policie za nespravedlivý: „Pokud se čehosi dopustil, myslím si, že oficiální postup policie měl být takový, že ho měli postavit mimo službu, mělo se cosi dokázat, prokázat, a pak podle toho vyřknout ortel.“

„Mně ho bylo líto. Nicméně to byl trestný čin, protože porušil zákony a povinnosti policisty,“ říká dnes náchodský policejní ředitel Křivka. Bývalý policista Petr Kočica nám do telefonu řekl, že po poradě se svým advokátem se nebude k celé záležitosti vyjadřovat.