V Krušných horách začala obnova Božídarského rašeliniště

Boží Dar - Božídarská radnice získala peníze na rekonstrukci naučné stezky Božídarské rašeliniště z evropských fondů. Za 12 milionů korun postaví bezpečné cesty a nové značení. Unikátní přírodní lokalitu nechaly úřady zavřít před dvěma roky. Kvůli stavu dřevěných cest a mostů hrozilo návštěvníkům nebezpečí propadnutí a úrazy.

Starosta Božího Daru Jan Horník informoval, že stezka byla poničená vlastním provozem, velkou návštěvností a zejména nekvalitně použitým dřevem. Velká váha sněhu způsobovala prolamování nosných částí. Smrkové dřevo tak nahradí kvalitnější dubové. Lávky budou dostatečně široké pro vozíčkáře, kočárky a větší skupiny lidí. Soukromá firma už začala s výrobou třímetrových částí.

Jednatel truhlářské firmy Břetislav Slánský prozradil, že 80 procent výroby probíhá v truhlárně a jednotlivé díly se pak budou přemísťovat. Hlavní výhodu takového postupu vidí starosta v tom, že rekonstrukce po sobě nezanechá tolik nepořádku, který by vznikl stloukáním přímo na místě. Dřevěné lávky, které vedou po polovině zhruba tříkilometrového okruhu, nebudou jedinou novinkou.

Koordinátorka projektů EU Olga Zámostná hovoří o nových, moderních tabulích, kde budou základní informace o zdejší fauně a flóře. Stezka vedoucí po bývalém těžebním území rašeliny z 19. století byla vloni zapsána do takzvané Ramsdarské úmluvy. Ta zajišťuje ochranu přírodních lokalit podobně jako seznam Unesco u památek.

Kvůli drsným klimatickým podmínkám je rekonstrukce stezky rozdělena na dvě etapy. První návštěvníci se sem mohou podívat nejdříve v létě příštího roku.