Zvíkov se obává menší návštěvnosti

Zvíkovské Podhradí - Vedení Zvíkovského Podhradí prorokuje, že letos dorazí na hrad méně návštěvníků. Vážné obavy má totiž kvůli přístupu k památce. Zhruba 400 metrů dlouhá cesta, která prochází nádvořím Zvíkova a vede turisty k nástupištím pro lodní dopravu, je podle radních nebezpečná. Je plná kamení a poškozená erozí. Vozíčkáři, matky s kočárky nebo staří lidé se k vodě vůbec nedostanou. Obec už žádala stát o peníze na její opravu třikrát, zatím marně. Její rozpočet na to nemá.

Hrad ročně navštíví téměř 80 tisíc návštěvníků, mezi nimi i tělesně postižení a rodiny s malými dětmi. Vedení obce se obává, že tito lidé letos vůbec nepřijedou a číslo návštěvnosti se sníží. Cesta má přitom sloužit i cyklistům, jak poznamenal starosta Zvíkovského Podhradí František Blažek.

Obec na opravu cesty už třikrát žádala o státní dotace, poprvé v roce 2007. Přišla ale zamítavá odpověď, stejně jako na žádost podanou v dubnu loňského roku. I letos se vedení obce dozvědělo, že peníze ve státní kase nejsou. Starosta upřesnil, že obec nechala vypracovat projekt, jehož náklady se pohybují okolo půl druhého milionu korun.

Za opravou cesty stojí i památkáři, jak potvrdil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec. Nakolik poničená cesta ovlivní letošní turistickou sezonu, si prozatím nikdo netroufá odhadnout. Obec chce o peníze žádat znovu.