Čeští nosorožci se připravují na záchrannou misi do Afriky

Praha - Nosorožci ze zoo ve Dvoře Králové mají zachránit jeden z nejohroženějších druhů savců na světě. Čtyři až pět nosorožců černých odcestuje do keňské rezervace Ol Pejeta Conversanci, kde mají pomoct k rozmnožení stavů severní formy nosorožce bílého tuponosého.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové připravuje dva projekty, které mají zachránit vzácné nosorožce před vyhynutím. V rámci reintrodukce do Keni odletí na konci května do Afriky tři mláďata. Dalších čtyři až pět jedinců odcestuje do keňské rezervace Ol Pejeta Conversanci, přesný termín odletu ale záleží na vyřízení potřebných povolení.

Z veterinárního hlediska nečekají chovatele v souvislosti s cestou žádné problémy. Připravují se dokumenty, které jsou pro transport ohrožených druhů nutné. Pracovníci keňské rezervace staví obrovskou ohradu, ve které budou královédvorští nosorožci zhruba dva roky žít a zvykat si na život v divočině.

V tuto chvíli žije ve volné přírodě asi 18 000 kusů jižní formy nosorožce bílého. Severní formy nosorožce bílého (tuponosého) se ve volné přírodě vyskytují asi jen tři zvířata, vzajetí žije osm kusů, z toho jich je jen pět schopných reprodukce. Všichni tito nosorožci žijí v zoo ve Dvoře Králové.

Rozmnožit nosorožce tuponosého se v zajetí nedaří pravděpodobně proto, že nejsou nastaveny potřebné teritoriální a sociální vztahy. Úspěchy v rozmnožování tohoto typu nosorožce zoologickými zahradami jsou jen nahodilé, podařilo se to pouze ve Dvoře Králové. Samice nosorožce může mít mláďata až do 35 let věku, nejmladší samice z královédvorské zoo má devět let.

Přestěhovaná zvířata i jejich případní potomci zůstanou majetkem ZOO Dvůr Králové.

  • Nosorožci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/854/85322.jpg
  • Nosorožci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/854/85323.jpg