Šermíři třicetileté války obléhají kunínský zámek

Ostrava - Kunínský zámek se na tento víkend vrací do období třicetileté války a ožívá historickými souboji. Nechybí ani rekonstrukce bitvy. Té, která se udála nedaleko Nového Jíčína roku 1621, se tentokrát účastnila zhruba stovka šermířů. Na počátku třicetileté války, kdy na místě kunínského zámku stávala teprve malá tvrz, se v nedalekém Novém Jičíně schylovalo k bitvě. S ohromnou přesilou asi 12 000 mužů stál vévoda Jan Jiří Krnovský proti malé skupince španělských žoldnéřů.

„Vévodovi Krnovskému byla u Opavy vyvražděna osobní garda, to nemohl nechat jenom tak, proto pronásledoval Gošéra, který mu gardu vyvraždil. Dostihl ho u Nového Jičína a tam se mu pomstil,“ podotkl „vévoda Krnovský“ Tomáš Mateiciuc. Historické souboje spolu se šermíři jsou na kunínském zámku úplnou novinkou.

„My jsme se zprvu vyhýbali historickému šermu, protože jsme si říkali, že šerm patří pouze ke hradu a zříceninám hradu, ale je to událost, která je spojená s tímto zámkem, tedy spíše tvrzí, která zde stávala ještě před tím, než tu barokní zámek vyrostl,“ vyjádřil se kastelán zámku Kunín Jaroslav Zezulčík. Kunínský zámek chce se šermíři spolupracovat i nadále. A tak se další velké bitvy v Kuníně dočkáme možná už příští rok.