Lazebnický most v Českém Krumlově je opět v provozu

Český Krumlov - Poprvé po dvou měsících se dnes mohli lidé znovu projít po Lazebnickém mostě v Českém Krumlově. Rekonstrukce vadila hlavně místním podnikatelům, stavební ruch mezi památkami prý odrazoval turisty. Obchodníci si stěžovali, že mají omezené možnosti prodeje a přicházejí tak o peníze. Otevřením mostu však potíže nekončí, ve Vltavě přímo v centru Krumlova intenzivně pracuje těžká technika na protipovodňových úpravách, což blízkému okolí přináší výrazné zvýšení hladiny hluku i prachu.

Otevření Lazebnického mostu provázelo cinkání skleniček, úsměvy politiků i částečná úleva majitelů nedalekých obchůdků, restaurací, kaváren a hotelů, nakonec si oddechli všichni. Jde totiž o klíčovou spojnici centra města, kterou vážně poškodily povodně v roce 2002. „Kdo tady byl v srpnu 2002, ví, že most byl dlouhou dobu pod vodou, což se na něm značně podepsalo,“ uvedl starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS).

Lazebnický most opravovala stejná firma, která pracuje i na pražském Karlově mostě. Není to jediná spojitost, pražská dominanta je sice neporovnatelně větší a známější, avšak i na krumlovském mostě se denně fotografují stovky turistů, nepřímo na něm závisí řada podnikatelů a i tuto rekonstrukci provázely problémy. „Lidé nadávají, obchodníci si stěžují, protože mají omezené možnosti prodeje a přicházejí o peníze. To je však vždy, když se pracuje v centru takového skvostného města,“ prohlásil ředitel stavební firmy Martin Doksanský.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Otevřením mostu však stížnosti podnikatelů nekončí, ve Vltavě přímo v centru Krumlova intenzivně pracuje těžká technika na protipovodňových úpravách. Situaci ilustruje i to, že v hluku zanikly projevy představitelů města a okolní zahrádky zejí přes den prázdnotou. „Tady to nesmírně práší, je to nepříjemné,“ potvrdil majitel kavárny v Českém Krumlově Piero Gelsomino.

Zahájení dalších oprav a protipovodňových staveb bude záviset jak na stavu městské pokladny, tak na přísunu peněz ze státních i evropských fondů. Žádná z připravovaných akcí by však už neměla tolik zasáhnout do života historického centra jako právě oprava Lazebnického mostu a práce ve Vltavě.