Videoopera Three Tales

Hradec Králové - Lze spojit promítání filmu s operou? Návštěvníci Hudebního fóra v Hradci Králové se přesvědčili, že ano. V tamní filharmonii vůbec poprvé v Česku zazněla videoopera Three Tales (v překladu Tři příběhy) amerického autora Steva Reicha.

V popředí hudebníci, za nimi obří promítací plátno. Videoopera Three Tales, které už tleskali diváci v několika světových metropolích, dorazila do Česka

„Je to kombinace mediálních prvků, jako je dokumentární film, plátno, zvuky-ruchy a při tom živý umělci na podiu, kteří synchronně právě s tím, co se děje na obraze hrají a zpívají,” říká ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner.

Videoopera má tři příběhy o technologickém vývoji dvacátého století. Přibližuje zánik německé vzducholodi Hindenburg, atomový výbuch na atolu Bikini a klonovaní ovce

Videoopera Steva Reicha měla svoji premiéru ve Vídni v roce 2002. V Hradci Králové se stala jedním z lákadel druhého ročníku Hudebního fóra, které veřejnosti představuje světové skladby druhé poloviny dvacátého a počátku jednadvacátého století.