Komu patří zřícenina hradu Hamrštejn? Zdá se, že nikomu

Liberec - Úředníci libereckého magistrátu řeší absurdní situaci. Ta se týká zříceniny hradu Hamrštejna, jejíž majitel je neznámý. Může se proto stát, že památka přejde do majetku města Liberce jako nalezená věc. Zřejmě o jejím vlastnictví bude muset rozhodnout soud.

Hrad Hamrštejn stojí nad řekou Nisou v Machníně u Liberce už od poloviny 14. století. Přesto se nyní může stát nalezenou věcí, stejně jako například deštník, který někdo zapomene v tramvaji. Úřady totiž nevědí, kdo památku vlastní. Pokud se o ní nikdo nepřihlásí, může propadnout městu. „Když někdo najde deštník, tak tam je to pochopitelné, v rámci ztrát a nálezů se rok skladuje a ve chvíli, kdy se k němu nikdo nepřihlásí, tak přechází do vlastnictví obce, ale u toho hradu je to poměrně komplikovaná věc,” říká tajemník libereckého magistrátu Marek Řeháček.

„Část odborné veřejnosti říká, že nelze ztratit nemovitost, protože je tam celá staletí a všichni o něm vědí, část odborné veřejnosti říká, že to možné je,” pokračuje vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Liberec Ivana Řimnáčová.

Jiní odborníci se domnívají, že by měla památka patřit tomu, kdo vlastní pozemek pod ní. To jsou v tomto případě Lesy České republiky. Ani ty ale zájem o památku nemají. „Naše poslání je v první řadě obhospodařovat lesy ve vlastnictví státu. Žádný zájem o zříceninu hradu Hamrštejn nemáme,” říká správce z Lesní správy Ještěd Josef Rákosník. „Nicméně historicky je Hamrštejn součástí pozemku a skutečný vlastník pozemku by se o něj měl postarat,” myslí si ale tajemník Řeháček.

Zřícenina je nejstarší stavbou na území Liberce a navíc památkově chráněnou ruinou. Tomu odpovídá také její stav. Podle zákona o památkové péči se o ní musí postarat majitel. A to je právě důvod, proč Hamrštejn nikdo nechce. Pokud se město s Lesy ČR nedohodne, komu vlastně památka patří, určí vlastnictví soud.