Polyfunkční dům vyroste na Národní třídě

Praha - Budova, která se má příští rok stavět ve Spálené ulici v centru Prahy, převýší okolní domy. Proti je Klub Za starou Prahu. Říká, že původně schválený objekt byl o sedm metrů nižší, než ten, který je v plánech nyní. Hrozí tedy, že výrazně převýší okolní zástavbu.

Zdařilá architektura i vhodné místo. Tak hodnotí plány na stavbu polyfunkční budovy hned vedle bývalého obchodního domu Máj členové Klubu Za starou Prahu. Objekt na jedné z posledních proluk v centru ale kritizují kvůli jeho výšce.

„Ty stanovené míry byly takovým vhodným kompromisem, ta maximální výška byla dána někam na 27 metrů,” říká ředitel odboru památkové péče Jan Kněžíček. Architekt a autor projektu Jakub Cigler se brání tím, že dostali od památkářů přesné kvóty.

I model architekta Ciglera ale dokazuje, že vrchol novostavby bude ve stejné výši jako nejvyšší partie v sedmdesátých letech postaveného bývalého obchodního domu Máj. Tuto výškovou hladinu schválili magistrátní památkáři.

„Existuje uzemní plán, který nám samozřejmě říká, jaké výškové kvóty tam mohou být maximální, my nikdy neschvalujeme objekty, které by převyšovaly okolní,” říká Jan Kněžínek.

Richard Biegel z Klubu Za starou Prahu s tím nesouhlasí, tvrdí že v Praze je hodně případů staveb, kdy se podmínky nestanovily. „Tady se podmínky stanovily dokonce na základě soutěže a pak se nedodržely,” dodává.

V plánech architektů je zastavěna další část přímo v centru Prahy na Národní třídě. Podle Richarda Biegela i tato stavba převýší okolní domy.