V Hoříně zbourali protipovodňový val

Mělník - Obec Hořín na Mělnicku zbourala ochranný protipovodňový val. Jednalo se totiž o černou stavbu, kterou lidé narychlo postavili před jarními povodněmi. Někteří obyvatelé Hořína ale kritizují starostu obce, že nechal hráz rozebrat a obec teď není před vodou nijak chráněná.

Hořín leží na soutoku Labe s Vltavou, teče tady potok i plavební kanál. V srpnu 2002 zničila povodeň v obci více než 70 domů. Také letos na jaře začala voda nebezpečně stoupat. Hořín zachránila provizorní hráz, kterou místní spolu s dobrovolníky postavili z hlíny a suti.

Vedoucí odboru životního prostředí na radnici v Mělníce Ctirad Mikeš o zbořené hrázi říká: „Nebyla řádně založená. To znamená, že tam hrozí vždycky podmáčení.“

Jako provizorium nemohl hráz nikdo zlegalizovat. Mělnická radnice prý ale na obec Hořín netlačila, aby černou stavbu zbourala okamžitě. „Ale upozornili jsme jí, že veškeré důsledky v případě protržení hráze ponese na svých bedrech starosta obce,“ tvrdí Ctirad Mikeš.

Starosta Hořína Petr Fous (ODS) říká, že val nechal ještě letos odstranit proto, že dostal na jeho likvidaci 6 milionů korun. Příští rok by prý už peníze nemusely být. „Ministerstvo pro místní rozvoj nám napsalo, že nám nemůže garantovat finanční prostředky na příští rok,“ zdůvodňuje svoje rozhodnutí starosta.

Některé obyvatele Hořína zboření hráze pobouřilo. „O jejím zbourání rozhodl starosta sám za sebe bez účasti občanů,“ zlobí se například Ivana Loužecká a Vladimír Černý. Hořín požádal ministerstvo zemědělství o více než 50miliónovou dotaci na stavbu protipovodňové zdi. O tom, jestli obec dotaci dostane, rozhodne ministerstvo do konce roku.