Ve Smržicích si lidé adoptují své stromy

Prostějov - Skutečně zajímavý nápad, jak vylepšit vztah lidí k obecnímu majetku a ještě k tomu ušetřit peníze, dostali lidé ve Smržicích na Prostějovsku. Poté, co uprostřed vesnice zrekonstruovali park, nabídli nově vysázené stromy místním k adopci. Akce vzbudila velký ohlas.

Obyvatelka Smržic paní Kaštylová žije v domku hned vedle parku, a když se dozvěděla o možnosti adoptovat břízu, kterou má téměř pod okny, neváhala: „Já mám břízy hrozně ráda, a když ta možnost byla, tak jsem ji využila. Manžel měl navíc narozeniny, tak jsme mu ji koupili k narozeninám.“

Obnova smržického parku stála milion korun. Své „adoptivní rodiče“ našlo v novém parku už 17 stromků z 27. „Máme tady trošku raritu – občan z vedlejší obce, který tady se ale ve Smržicích narodil, si také adoptoval jeden strom,“ říká starostka Smržic Hana Lebedová.

Vysázení nových stromů přišlo radnici na 50 tisíc korun, adopcí by se měla tato částka zaplatit. Mnohem důležitější než ušetřené peníze je ale podle smržické starostky přístup lidí ke svému bydlišti: „Tím, že si nějaký ten strom občan koupí, přispěje k tomu, aby měla obec hezké životní prostředí.“

Ve smržickém parku by se také měla v nejbližší době objevit tabulka se jmény všech občanů, kteří si v něm adoptovali strom.