Vzdělávací tábory pro ukrajinské děti

Pardubice - U Pastvinské přehrady na Orlickoústecku dnes končí mezinárodní vzdělávací tábor. Stejně jako v minulých letech tam tři týdny prázdnin prožila skupina ukrajinských školáků. Poznávací a ozdravné pobyty pro děti krajanů pořádá Česko-ruská společnost. Ukrajinské děti se tak seznamují s historií i současným životem v zemi, ke které je váží v podobě rodičů a prarodičů, kteří odtud kdysi odešli, historické vazby.

Žitomyr, Korosten, Vinica, Luck nebo Kyjev, to všechno jsou ukrajinská města, odkud přijely na Pastvinskou přehradu o něco starší děti než v minulých letech. Kromě her, koupání a výletů se školáci ve věku od patnácti do sedmnácti let učili o zemi, odkud pochází jejich rodiče nebo prarodiče. „Absolvovali jsme také velké množství výletů, hodně se i koupáme v místním jezeru,“ popisuje některé táborové aktivity Paša Borisenko.

Úroveň poznávacích a ozdravných pobytů pro ukrajinské děti se pořadatelé snaží udržet navzdory složité ekonomické situaci. Prázdniny na východě Čech si v předchozích letech užívaly i děti z oblastí postižených černobylskou havárií. „Vidíme za těch posledních deset let, že už na i Ukrajině přibývá dětí, které poznaly Francii, Turecko, Tunis. Už to není ta uzavřená země, jak jsme ji znali na počátku 90. let, kdy tyto tábory začínaly,“ svěřuje se se svým názorem Milan Bouška z Česko-ruské společnost v Ústí nad Orlicí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na tábor u Pastvinské přehrady přispělo ministerstvo zahraničí. Organizátoři by se ale neobešli bez pomoci kraje a sponzorů. „U nás na Ukrajině je taky krize, protože někteří lidé už nemají práci, jiní chodí do práce jen na půl dne a dostávají tak menší výplatu. Všechno se u nás citelně zdražuje,“ říká vedoucí ukrajinských dětí Světlana Čubyrová.

Pobyt ukrajinských dětí u Pastvinské přehrady byl jedním ze dvou vzdělávacích táborů, které Česko-ruská společnost připravila. Další čtyři pak měly ozdravný charakter.