„Hliník se odstěhoval do Humpolce“ má své muzeum

Humpolec - V Humpolci vzpomínají na člověka, kterého nikdy nikdo neviděl, přesto ho zná skoro celý národ. Hliníkovi z filmu Marečku, podejte mi pero tady otevřeli muzeum s názvem Hliníkárium. Hliníkovi přišlo už i šest stovek pohlednic z celého světa.

Ačkoliv už 30 let od premiéry filmu Marečku, podejte mi pero žije Hliník v Humpolci, otevření svého muzea se nezúčastnil. Přišli alespoň jeho spolužáci. Například Zdeněk Srstka si myslí, že Hliník někdy opravdu přijde, ale kdy, to nikdo neví. Zdeněk Svěrák ale oponuje: „Já se domnívám, že už nepřijde, že zůstane zahalen v anonymitě a bude žít jen tou větou pana Srstky „Hliník se odstěhoval do Humpolce“. 

Fotodokumentace, texty, články, filmové ukázky i Hujerovy švestky - to všechno muzeum nabízí. Možné je i posedět v Hliníkově lavici a vyzkoušet si jeho aktovku. „Humpolecké matriky a humpolecký telefonní seznam neobsahují jméno Hliník. My proto vlastně nevíme, jak to s ním je, jestli tady bydlí, bydlel či jestli se odstěhoval. My víme jen to, že se sem přistěhoval," uvedla ředitelka Městského kulturního centra v Humpolci Marcela Kubíčková.

Pozdravy z celého světa

Hliníkovi do Humpolce přišlo už i šest stovek pohlednic z celého světa. Strejda Fanda se na něj zlobí, že nepíše, Jára Cimrman mu popřál ke vzniku muzea, Hujer mu píše z Japonska a mezi tím je i faktura za černý odběr elektřiny a výzva od berního úřadu. ”Vzhledem k tomu, že se přistěhoval z Hory sv. Kateřiny a tam má hrozne dluhy, tak v Humpolci je to podobné, také neplatí,” potvrdil starosta Humpolce Jiří Kučera.

”Je vidět, že Češi mají smysl pro humor a že si toho Hliníka pořád dokážou užívat,” usmívá se Marcela Kubíčková. Hliníkárium je turistům k dispozici každý den. Zástupci města doufají, že se mezi návštěvníky v nejbližší době objeví i sám Hliník. Třeba se pak dozvědí, jak se jmenoval křestním jménem a kde vůbec bydlí.