Krajská nemocnice v Karlových Varech stojí na rozcestí

Karlovy Vary – O dalším směřování Karlovarské krajské nemocnice jednalo vedení hejtmanství na mimořádné konferenci. Politici totiž stojí před vážným rozhodnutím: zda postavit novou nemocnici, nebo opravit tu stávající. Odborníci jim měli poradit a doporučili razantní změnu, tedy novou stavbu. Radní jejich doporučení samozřejmě vítají, budovy bývalých okresních nemocnic jsou totiž desítky let staré a některá oddělení jsou na hraně hygienických norem. Podle vedení kraje chybí personál a specializovaná péče je rozdělena do několika míst. Všichni se tedy shodují, že zdravotnictví v kraji potřebuje naléhavě změnu, nejsou však jednotní, jaká by měla být.

Expertiza, kterou si kraj teď nechal zpracovat, uvádí tři možnosti. První varianta počítá se stavbou úplně nové nemocnice někde mezi Karlovými Vary a Sokolovem a z původních nemocnic počítá se zachováním pouze té v Chebu. Druhou možností je oprava a zřízení centrální nemocnice v Karlových Varech a podle poslední varianty by se zachoval současný stav. Vedení kraje prosazuje novou stavbu, která by stála až 3,5 miliardy korun.

Opoziční politici z ODS však vnímají stavbu nové krajské nemocnice spíš jako sen. „Já myslím, že získat 3,5 miliardy korun se nezdaří. Otevřeli jsme úvěr na půl miliardy pro dostavění pavilonu akutní medicíny v Karlových Varech, a to je maximum, co si v současné době může kraj dovolit,“ prohlásil bývalý hejtman kraje Josef Pavel (ODS). Starosta Chebu Jan Svoboda (ODS) dodal: „Měli jsme hodně přání, skutečnost je však někdy mnohem šedivější než růžové sny.“

Reportáž Marka Štětiny a Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vedení kraje s tím nesouhlasí, radní pro oblast zdravotnictví Berenika Podzemská vysvětluje, že kraj bude muset zaplatit stavbu nemocnice hlavně z fondů Evropské unie a dotací státu. „Je spočítáno, že investice do jedné nemocnice se po deseti letech provozu vrátí a že provoz jedné nemocnice je mnohem efektivnější než provoz rozpadajícího se areálu pavilonového typu,“ uvedla radní Podzemská.

Zdravotní ředitel Karlovarské krajské nemocnice Filip Berger je přesvědčen, že do budoucna není možné provozovat všechny tři okresní nemocnice na špičkové úrovni. Chybí totiž sestry a lékaři, kteří podle něj raději hledají práci jinde. „Tento kraj je v mnohém krajem druhé cenové skupiny,“ tvrdí ředitel Berger.

Zástupci zdravotnického zařízení se shodují, že nemocnice jsou dlouhodobě podfinancované a změnu mělo prosadit už bývalé vedení kraje. Definitivní rozhodnutí o variantě by mělo padnout již 24. září, na tento den vedení kraje svolalo mimořádné jednání zastupitelstva. Očekává se dlouhá a složitá debata, zatím ale vše nasvědčuje tomu, že se vládnoucí koalici podaří novou koncepci prosadit.